Fortsättning
Energi: Mikronät – en flexibilitetsmarknad för energi
Idag har ett femtiotal bostadsrättsföreningar i Hammarby Sjöstad gjort så kallade Ecodrives. Det innebär att man genomfört en energikartläggning av fastigheten tillsammans med energiexperten Willy Ociansson och ElectriCITY. Syftet har varit att lära känna den egna fastigheten samt hitta effektiva lösningar som kan sänka både energiförbrukningen och kostnaderna.
Energikartläggningen har följts av gemensamma upphandlingar och investeringar i solceller, värmepumpar, bergvärme samt nya styrsystem. Det har resulterat i att ett 20-tal bostadsrättsföreningar sänkt sina energikostnader med över 50%.
Nästa steg i jakten på ytterligare energieffektiviseringar är att dela energi i så kallade mikronät, ett system som inte bara är lönsamt utan som också kan bidra till att lösa effektbristen i Stockholm.
ElectriCITY Innovation genomför tillsammans med ett antal samarbetspartners ett omfattande projekt med flexibel energi, med bidrag från Energimyndigheten. Projektet ska utveckla effektiva lösningar för mätning, lagring och delning av lokal energi i så kallade energigemenskaper och på en flexibilitetsmarknad.
Energigemenskaperna ska ha system för lastbalansering av el, delning av energi mellan fastigheter, lokala batterilösningar för lagring samt produktion av förnybar energi, exempelvis solceller. Åtgärder som kan ge energibesparingar på upp till 30 procent.
Inom projektet bildas två energigemenskaper, varav ett är ett nybyggt bostadsområde i Örebro och det andra är Hammarby Sjöstad. På så sätt omfattar projektet både nybyggnad och befintlig bebyggelse. I Hammarby Sjöstad byggs testbäddar för mikronät.
Förutom de rent tekniska systemlösningarna ska projektet även se över riktlinjer för upphandlingar och regelverk så att lönsamma affärsplaner kan skapas för framtidens energigemenskaper i Sverige.
Den totala budgeten för projektet beräknas till drygt 58 miljoner kronor, varav knappt hälften finansieras via Energimyndigheten. Projekttiden är fyra år.
Medverkande partners: RISE, KTH, ElectriCITY, Ellevio, Enstar, Ferroamp, ViaEuropa, E.On, Örebro kommun och Örebrobostäder.
Energi: Vätgas
Vätgasens roll i en hållbar fossilfri energiutveckling har diskuterats flitigt under de senaste hundra åren. Tekniken är välkänd och vätgas är en av våra mest energirika energibärare. Vätgas är exempelvis tre gånger så energirikt som bensin. Vätgas har också blivit ganska lätt att producera lokalt, genom exempelvis elektrolys av vatten.
Svårigheter med vätgas har historiskt sett kunnat hänföras till långvarig lagring (läckage) och distribution (dyr infrastruktur). För dygns- och säsongsvariationer börjar nu vätgaslagring ses som en mycket kostnadseffektiv lösning, jämfört med exempelvis batterier.
Prognosföretag pekar på en global vätgasmarknad 2040 om 11 000 miljarder dollar. Samtidigt förutspås att förnyelsebar elproduktion kan få investeringar upp mot 55 miljarder dollar före 2026 på grund av vätgasens möjligheter att lagra energi kostnadseffektivt. EU förutspår investeringar upp mot 430 miljarder Euro redan fram till 2030.
Säkerheten kring vätgasanvändning har ofta förts fram som ett stort problem och explosionsrisken har många gånger fått dominera diskussionerna. Att producera vätgas från exempelvis förnyelsebara energikällor (vatten, vind och sol) skulle kunna möjliggöra en effektivisering och lösa många problem i och med att vätgasen kan lagras till en låg kostnad jämfört med exempelvis batterier. Vad beträffar just lagringen av vätgas pågår en snabb teknikutveckling av fiberkompositer till kärl och kompressorer för att höja trycket till närmare 700 Bar.
Runt om i världen pågår projekt för att möjliggöra vätgasen som energibärare och lagringsmedium. Speciellt intressant för ElectriCITY är att studera hur vätgastekniken kan tillämpas i bostadssektorn energisystem. Flera områden finns att utveckla, till exempel integration av egen solcellsproduktion mot elektrolysutrustning, säkerhet kring lagring av vätgas, lokal el och värmeproduktion med hjälp av bränsleceller eller stirlingmotorer och tankning av bränslecellsfordon.
ElectriCITY söker nu projektparter för en samlad satsning på vätgastillämpningar i en levande testbädd i urban miljö. Vi vill testa och utvärdera olika koncept rörande vätgasens integration i det lokala energisystemet.
Syftet är att projektet ska leda till en snabb kunskapsökning vad gäller att praktiskt bemästra de problem som vätgasen tidigare brottats med och samtidigt påvisa de potentiella tekniska och ekonomiska fördelar som sammanhänger med effektiva lokala småskaliga energisystem i en urban miljö. Kunskapen och erfarenheterna skall omsättas av industripartner och forskningsintressenter. Slutanvändare skall utbildas och de ekonomiska samt affärsmässiga nyttorna utvärderas från projektet.
Vi söker aktuella utlysningar och om er organisation är intresserade av att aktivt delta i projektet, vänligen kontakta oss snarast.
Transporter: laddplatser för elbilar och noll-zon
En framgångsfaktor för projektet har varit gemensamma upphandlingar laddplatser och transporttjänster. Till exempel har vi idag cirka 500 laddboxar för elbilar i Sjöstans garage. Det gör oss förmodligen till den laddplatstätaste stadsdelen i Sverige.
Även de ramavtal som slutits för transporttjänster har givit mycket goda resultat. En informell 0-zon för samordnade transporter i Sjöstan har slutits i ett ramavtal mellan ett fyrtiotal bostadsrättsföreningar och Veolia respektive Suez. Det har minskat antalet transporter i Sjöstan samtidigt som det sänkt kostnaderna för föreningarna. Projektet tar nu ett andra steg. Syftet är att få transportföretagen att ställa om till fordon som drivs med förnybar energi.
Taxi 0-zon, som innebär att brf:er och företag registrerat sina adresser hos ett eller flera taxibolag och ställt krav på att körningen i första hand ska ske med eldrivna bilar, har varit på plats i snart två år.
Transporter: Den smarta obemannade lastkajen
Den snabba digitala utvecklingen har nu gjort det möjligt för oss att bygga en stad där logistiksystemen och fastighetssystemen kommunicerar. Det som tidigare har varit en svår utmaning, kan nu med högre grad av digital mognad bli verklighet.
2019 etablerade ElectriCITY tillsammans med det statliga forskningsinstitutet RISE och ett stort antal privata och offentliga aktörer Fastighetsdatalabb. Där bedrivs idag ett antal datadrivna projekt med över 100 deltagande organisationer och det är en utmärkt plattform för att ta fram datamodeller och samverkansmodeller.
Timingen för detta är mycket god, ”de fem stora transportörerna” är nu öppna för samverkan på ett nytt sätt och fastighetsägarna har aldrig varit så digitala och datadrivna i sitt tankesätt. Hammarby Sjöstad har en lång tradition att agera testbädd för innovationsprojekt och det är också en mycket lämplig miljö för en pilot av detta slag.
Vi är därför övertygade om att detta projekt kommer leverera tydlig affärs- och samhällsnytta för involverade parter. Vi kommer också ha ett tydligt klimatfokus och systemperspektiv.
Visionen för projektet är att städerna ska bli fria från tunga godstransporter och att de transporter som ändå finns där är effektiva och samordnade. Detta, plus att fastigheter och transportsystem kan prata med varandra.
Vi vill genomföra en gemensam förstudie och ett mindre pilotprojekt för att testa lösningar som kan integrera logistiksystem och fastighetsdatasystem. Projektet kommer bestå av fyra moment:
- Förstudie Utreda och kartlägga hur de olika systemen fungerar och hur samordning skulle kunna gå till. Kartlägga hur den digital utvecklingen, ett datadrivet arbetssätt och samverkan fastigheter/logistik kan bidra. Ta fram usercase (en/flera behovsägare, varuägare/e-handlarna, e-handelsplattformar, privatpersoner och företag, speditörer, fastighetsägare).
- Integration Utveckling av datamodeller, utbyte av data, integration system, dataset, protokoll, APIer etc.
- Pilot Genomföra en begränsad pilot för att få erfarenhet av verkliga installationer, till exempel automatisk bokning av slottider för lastning av gods i en fastighet.
- Utvärdering Utvärdera piloten och planera en ev fortsättning.
Vi bygger just nu konsortiet och bjuder in intresserade aktörer att medverka i projektet. I första hand vänder vi oss till:
- Fastighetsägare – som äger, utvecklar eller förvaltar fastigheter.
- Plattformsleverantörer/Integratörer/Systemägare/Systemutvecklare – som utvecklar, installerar eller driftar system för logistik- och fastighetssektorn. Det kan t.ex. vara (med inte begränsat till) utvecklare av logistiksystem, passersystem eller andra fastighetssystem.
- Speditörer – som transporterar gods.
Utöver dessa aktörer välkomnar vi självklart andra företag, intresseorganisationer och offentliga aktörer som kan vara intresserade av att delta. Vi kommer att söka aktuella utlysningar för detta projekt.
Digitalisering: Fastighetsdatalabbet
ElectriCITY har, tillsammans med ett antal partners, fått bidrag av innovationsmyndigheten Vinnova för att bygga Sveriges första riktiga fastighetsdatalabb. Syftet är att skapa en nationell plattform med data som kan delas mellan olika aktörer inom fastighetsbranschen och som kan användas till att utveckla nya innovativa digitala tjänster, till exempel smarta styrsystem som sänker både energiförbrukningen och kostnaden för de boende.
Fastighetsdatalabbet kommer framför allt att omfatta fem verksamhetsområden:
- Samverka Genom datalabbet ökar möjligheterna till samverkan, vilket gör att deltagarna kan utvecklas snabbare inom det datadrivna området. Vi hjälps åt att förädla data och utveckla verktyg. Vi har gemensamma event och workshops där vi utbyter erfarenheter, lär oss om nya intressanta tekniska lösningar samt tillsammans gör ett kunskapslyft.
- Utbilda Datalabbet kommer på̊ initiativ av deltagarna att erbjuda utbildningar inom datadriven innovation, dataanalys, visualisering samt verktygsutveckling. Det gör att deltagarna kan arbeta vidare med att förädla, gemensamt klassificera och bättre förstå egen data. Detta i sin tur ökar förståelsen för värdet av data inom den egna organisationen.
- Utveckla Genom datalabbet kan organisationerna samverka runt verktygsutveckling, nya gemensamma gränssnitt och datamodeller mellan data i energi och fastighetsbranschen samt ta fram lösningar för visualisering och analys av data.
- Projekt Datalabbet kommer vara en plattform för att genomföra projekt och driva arbetsgrupper, dels på̊ egen hand men framförallt i samverkan med andra företag och forskare. Det kan exempelvis vara gemensam utveckling av verktyg och datamodeller, men också̊ forskningsprojekt tillsammans med Rise, KTH och andra.
- Data Datalabbet möjliggör delning av data – både öppen data och information som av olika anledningar säkerhetsklassats. Det gör att deltagarna kan testa olika modeller av data i en trygg miljö.
I projektet ingår olika aktörer inom fastighets- och energibranschen, totalt ett 40-tal. Här finns dataägare som levererar in data och möjliggör delning av informationen, utvecklare som installerar och förbättrar fastighetssystemen samt behovsägare och intressenter som bland annat kommer att fungera som kravställare av informationen.
Huvudansvarig för ansökan och koordinator för projektet är det statliga forskningsinstitutet RISE (Research Institutes of Sweden) som redan bedriver forskning, utveckling och tillämpningsprojekt inom data. ElectriCITY:s främsta roll blir att fungera som en lokal testbädd, det vill säga att testa de nya systemen i praktiken.
Digitalisering: Fastighetsautomationssystem
Situationen idag är att de större leverantörerna av fastighetsautomation enbart erbjuder styrsystem med sluten källkod, sluten hårdvara, som de själva äger rätten till. Det gör att kunder, fastighetsägare och förvaltare lider svårt av inlåsningseffekter vilket hämmar konkurrensen och i praktiken innebär att det helt saknas samverkan och utbyte mellan leverantörerna. Branschen har ett stort behov av innovation och utveckling, som bromsas med dagens slutna system.
Just nu söker vi deltagare för att genomföra ett projekt som bättre ska ta tillvara all information som finns lagrad på olika ställen. Projektet avser att skapa en fördjupad samverkan mellan deltagande aktörer, samt skapa testmiljöer och pilotinstallationer för branschen att börja utveckla och testa era innovativa lösningar.
Testerna kan genomföras antingen i labb eller i verklig miljö. Även kunder och användare kommer att involveras i testerna. Gemensamma affärsmodeller och strategier kommer också att utarbetas för att säkerställa förvaltning av innovationen/innovationerna efter projektets avslut.
Vi bjuder i första hand in följande aktörer att delta i projektet:
- Fastighetsägare Nyttan för fastighetsägarna är att kunna få en mer öppen och standardiserad digital plattform för fastighetsinformation och automation. Samt få färre inlåsningseffekter vilket på lång sikt innebär lägre kostnader.
- Utrustningsleverantörer av ventilations-, värme-, kyl-system etcGruppen står för innovationspotentialen kring byggnadssystem i projektet och kommer att få ta del av projektresultaten i nya uppdaterade produkter – både nya principer och protokoll.
- Plattformsleverantörer Kan till exempel vara leverantör av SCADA system och/eller PLC:er och styrmoduler och som vill ta nästa steg mot en öppnare plattform.
- Installatörer/driftsansvariga Dessa har en viktig roll i projektet eftersom de sätter upp och driftar fastighetssystemen. Nyttan är att kunna hitta en leverantörsneutral plattform som underlättar för integration, installation och underhåll av systemen.
- Utvecklare av datadrivna tjänster Företag som levererar nya energioptimerings- eller andra fastighetstjänster. Nyttan är att kunna testa koncept och nya tjänster i en realistisk miljö och vara med och ställa krav på tjänstemiljö, dataaccess, m.m.
Utöver dessa välkomnar vi andra intresseorganisationer och offentliga aktörer att delta.
RISE kommer att ledas och koordinera detta Vinnovaprojekt inom fastighet- och energibranschen där ElectriCITY är en värdefull projektpartner då vi ser synergieffekter med Fastighetsdatalabbet.
Är ni intresserade av att aktivt delta i projektet, vänligen kontakta oss snarast! kontakt@electricitystockholm.se eller pia.tiljander@ri.se
Cirkulär ekonomi: Sharing cities
ElectriCITY arbetar på många sätt med cirkulär ekonomi för att nå det lokala klimatmålet ”Klimatneutral 2030”. Ett exempel är den avslutade testbädden Sharing Cities Stockholm som byggdes upp i samarbete mellan ElectriCITY och RISE, KTH, Ericsson, Skanska, Stockholm stad, Metasolutions, Evothings och Kamidev.
Samarbetet i Sharing Cities Stockholm handlade om samskapande med boende i Hammarby Sjöstad för att nå det lokala klimatmålet som framtagits: Klimatneutrala Sjöstaden 2030 och samtidigt stärka tillit och gemenskap, hälsa och välbefinnande.
Totalt etablerades fyra testbäddar i Stockholm, Umeå, Göteborg och Malmö. De finansierades av Vinnova och ett 50-tal partners från städer, akademi och civilsamhället, som del av det strategiska innovationsprogrammet Viable Cities. Läs mer här: www.viablecities.com.
Hammarby Sjöstad 2.0 och Sharing Cities Stockholm tog fram ett lokalt klimatmål, Klimatneutrala Sjöstaden 2030, och strategin för att nå målet var och är att på olika sätt underlätta för boende och andra aktörer i Sjöstaden att:
- dela kunskap, erfarenheter och tjänster i stadsdelen
- nyttja gemensamma resurser och lokaler mer – cirkulär ekonomi – till exempel för att öka nyttjandegraden av lokaler, minska behovet av egen bil i stadsdelen och även minska behovet av transporter till stadsdelen (last mile delivery)
- inspireras till hållbara beteendemönster, till exempel genom att pröva stadsodling och nya affärsmodeller för lokal matproduktion
En viktig strategi är att nyttja digitalisering som påskyndare för klimatomställning, till exempel genom att utveckla en grannskapsplattform som en digital tvilling med realtidsinformation för att underlätta hållbara beteendemönster i vardagen, och även nya affärsmodeller som främjar lokal konsumtion (därmed minimerar transporter).
Andra strategier handlar om gemensam upphandling av tjänster och om att dela kunskap mellan bostadsrättsföreningar för att effektivisera energianvändningen inom fastigheten, och på längre sikt förbereda etableringen av positiva energidistrikt i stadsdelen.
Flera strategier och koncept har även framtagits för ökat medborgarengagemang:
- Ett exempel är medborgardialogserien Klimatspanarna med workshops för barn och föräldrar på olika teman. Under åren har vi bland annat behandlat följande teman: Hur tacklar vi matsvinn, Så här fixar man ett insektshotell, Vill du bygga en egen luftdatamätare, Nu ploggar vi i Sjöstaden.
- Ett annat exempel är projektet Lånelådan som riktade sig till boende i utvalda kvarter (bostadsrättsföreningarna Knallen och Holmen). Lånelådan gjorde det enkelt för grannar i kvarteret att låna utrustning av varandra (av det slag man inte använder varje dag), i syfte att minska klimatpåverkan genom att låna mer och köpa mindre.
Forskare från KTH och RISE har medverkat som aktionsforskare, dels genom att tillhandahålla metodik för samskapande med lokala aktörer. Här kan nämnas scenarie- och designmetodik för att undersöka den framtida potentialen för Sjöstaden 2030. Framtidsscenarier för hur man lever i stadsdelen när man nått klimatmålet 2030 med god hälsa och välbefinnande används i workshops med boende. Forskare har även bidragit med explorativa beräkningar och visualiserat effekten av hållbara beteendemönster i ett eller flera kvarter: ”Om alla i Sjöstaden skulle…” – så lyckas vi nå målet Klimatneutrala Sjöstaden 2030!
För kontaktuppgifter och mer information om Sharing Cities Stockholm se: www.sharingcities.se. Ta del av de globala målen här: FNs globala mål.
Cirkulär ekonomi: Viable cities
Viable Cities startade år 2018 och kommer att pågå till 2030. Programmets vision är att ”Sverige ska inspirera till och ha en ledande roll i energi- och klimatarbete, genom smarta och hållbara städer”.
Viable Cities arbetar med fyra fokusområden: Livsstil och konsumtion, Planering och byggd miljö, Mobilitet, Integrerad infrastruktur.
Viable Cities är ett strategiskt innovationsprogram som består av samhällsaktörer från i huvudsak fyra grupper: näringsliv, offentlig verksamhet, forskning och ideella sektorn. Bland deltagarna finns fyra städer, Stockholm, Göteborg, Malmö och Umeå, samt KTH, Chalmers, Lunds Universitet, Umeå Universitet, samt RISE. Från näringslivet deltar bland andra Ericsson, Scania, Skanska och Intel. Programmet finansieras av Energimyndigheten, Vinnova och Formas.
Ett strategiskt innovationsprogram är en långsiktig satsning på upp till 12 år där programmet utvärderas och beviljas eventuell fortsatt finansiering av berörda myndigheter i etapper om tre år.
Läs mer om Viable Cities av Olga Kordas, KTH, här.
Cirkulär ekonomi: Odling + Spillvärme – Klimatsmart odling 2.0
Regeringen och Stockholmsregionen har satt ett tydligt mål att öka självförsörjningsgraden på livsmedel. Idag handlar stadsodling inte bara om traditionell frilandsodling på odlingsbar mark, utan i allt större utsträckning om nytänkande klimatsäkrade odlingar i växthus. En säker tillgång till färska och hälsosamma livsmedel är helt avgörande för stadens säkerhet, attraktivitet, ekonomiska utveckling och befolkningens hälsa och livskvalitet.
Teknikutvecklingen har skapat förutsättningar för klimatskyddade odlingar i Sverige, som prismässigt kan börja konkurrera med importerade grönsaker och i vissa fall medelhavsfrukter, även under vintertid. Den stora vinsten att odla mat i staden är att där finns konsumenterna, arbetskraft, outnyttjade ytor och lokaler samt stora flöden av spillvärme, vatten och organiskt avfall som kan användas i livsmedelsproduktion.
Pilotprojektet har föregåtts av dialog mellan projektets initiala partners, med ElectriCITY som initiativtagare och Carnegie som behovsägare. En bygglovsansökan har lämnats in till Stockholms stad. Diskussioner pågår med det statliga forskningsinstitutet RISE om deras roll i ett separat delprojekt som följeforskare och dokumenterare av projektet. Foodprint Lab, Grow Here och PE Projektengagemang Teknik & Arkitektur ansvarar för byggnation och drift och Svensk Framtidsbevakning stöder dokumentation och erfarenhetsåterföring.
Vår vision är att öka graden av nytänkande och innovation i växthuset, till exempel genom annorlunda och iögonfallande design, nya material och nyskapande IT-lösningar. Rätt utformat behöver detta inte vara särskilt kostnadsdrivande. Målet är en testbädd som främjar innovationer och företagande inom green tech och food tech.
Växthuset ska inte bara ses som en produktionsanläggning, utan också som ett besöksmål och en blickpunkt i stadsdelen, där medelhavsgrödor som citrusfrukter och bananer, höjer attraktionsvärdet och blir en besöksmagnet. Med andra ord en profil för stadsdelen och för Carnegie bryggeri. Vårt mål är att sprida en modell för integrerad, cirkulär urban odling till andra städer och aktörer.
Projektets konkreta åtgärd är att bygga, driva och genomföra tester av pilotväxthuset, i en unik samverkan mellan stadsdelsutvecklare, livsmedelsföretag, arkitekter, odlare och teknikkonsulter, samt även IT-, energi- och fastighetsbolag.
Projektet främjar en hållbar utveckling genom en ökad lokal livsmedelsproduktion med sina sociala, ekonomiska och ekologiska fördelar. Med tillräckligt många kvartersväxthus skulle vi kunna försörja hela stadsdelen på sallad, örter, tomat, fisk och importerade frukter – och energin skulle kunna komma enbart från stadsdelens spillvärme och sol-el.
Ny urban växthusodling är ett rikt område för utveckling av ny teknik och innovationer, nya grödor och odlingsmetoder, IT-lösningar för produktion och distribution, nya affärsmodeller och utveckling av nya företag.
Pilotväxthuset vid Carnegiebryggeriet har många innovativa aspekter: förnyelse av stadsrummet, innovativa lättviktiga, demonterbara och flyttbara växthuskonstruktioner, användningen av lågtempererad spillvärme, innovativa grödoval och möjliga nya affärsmodeller som bygger på närhet mellan slutkonsument och primärproducent.
Inbjudan till ElectriCITYs medlemmar och partners
Projektet syftar till att öka innovationstakten i Klimatsmart odling 2.0. Målet är att utveckla och installera innovationer och nya affärsmodeller för utarbeta ett koncept som kan kommersialiseras och spridas. Ambitionen är att arbeta med en hög grad av digitalisering, både i växthuset och produktionen, men även vid försäljning och logistik för transporter och kommunikation med kunder.
Lösningarna kan tas fram i ett branschöverskridande samarbete mellan företag inom odling, IT, bygg, fastighetsförvaltning, installationsteknik och sensortillverkare. Vi ser att öppna plattformar möjliggör att fler aktörer kan utveckla och förbättra tekniken och tjänsterna samtidigt som vi undviker inlåsningseffekter.
Projektet avser att skapa en fördjupad samverkan mellan deltagande aktörer, samt skapa testmiljöer för branschen att börja utveckla och testa innovativa lösningar. Testerna genomförs i verklig miljö med riktiga kunder och användare som kommer att involveras. Affärsmodeller och strategier kommer att utarbetas för att säkerställa spridning av innovationen/innovationerna efter projektets avslut. Samverkansprojektet kommer att pågå under cirka 2 år.
Vi bygger just nu konsortiet och bjuder nu in berörda aktörer för att medverka i detta samverkansprojekt, i första hand:
- Fastighets- och Energibolag Projektnyttan är att lära mer om Klimatsmart odling 2.0 och hur spillvärmeflöden i en urban symbios kan återvinna energi och sluta loopen inom staden.
- Installatörer/driftsansvariga Nyttan är att kunna hitta en leverantörsneutral plattform som underlättar för integration, installation och underhåll av systemen i Klimatsmart odling 2.0.
- Utvecklare av datadrivna tjänster Tänkt leverantör av nya energioptimerings-, odlings- eller andra logistiktjänster. Nyttan är att kunna testa koncept och nya tjänster i en realistisk miljö.
- Utrustningsleverantörer av odlings- och värme-system etc. Vi vill möjliggöra mer automatisk driftsättning, konfiguration och integration av systemen. Nyttan är att kunna använda en del av projektresultaten i nya uppdaterade produkter.
Utöver dessa aktörer så välkomnar vi intresseorganisationer och offentliga aktörer.
Vi söker aktuella utlysningar. Är ni intresserade av att aktivt delta i projektet, vänligen kontakta oss snarast! kontakt@electricitystockholm.se