Utmaningar på vägen för energigemenskapen i Sjöstan


Projektgruppen från forskningsprojektet Reschool besöker en av medlemsföreningarna i energigemenskapen i Hammarby Sjöstad.

 

Hammarby Sjöstad var från början tänkt som en OS-by för OS 2004, och för att få söka de olympiska spelen krävdes ett miljöprogram. Detta resulterade 1996 i ett miljöprogram – Hammarbymodellen. Programmet syftade till att koppla ihop infrastruktursystem som sophantering, vattenrening, värme och el. Målet var att minimera områdets energianvändning, främst genom att använda restprodukter.

Det visade sig att energianvändningen inte blev så låg som planerat och sedan början av 2010-talet har ElectriCITY Innovation arbetat tillsammans med ett stort antal bostadsföreningar för att åstadkomma energieffektiviseringar och övergång till förnybar energi i fastigheterna.

Ett tidigare forskningsprojekt (IntegrCiTy) upptäckte att det finns brist på kapacitet i vissa transformatorstationer i Hammarby Sjöstad. Enligt DSO (Distribution System Operator) finns det en risk för effektbrist i Stockholm i takt med att staden växer och behovet av elektricitet ökar. Därför finns det ett stort behov av att säkerställa produktionskapacitet för elektricitet och kunna möta efterfrågan på elektricitet i Stockholm, särskilt när behoven är som störst under vintern.

Energigemenskap bildad
Det är något av bakgrunden till den energigemenskap som nu har bildats i Hammarby Sjöstad och som ingår som ett pilotprojekt i forskningsprojektet RESCHOOL.

– Det är ett unikt samarbete där ny teknik testas i befintliga flerbostadshus med syftet att öka hållbarheten i byggnader, stadsdel, staden och globalt. Initiativet med energigemenskapen stöttas av Energimyndigheten, säger Ulrika Jardfelt, ElectriCITY, ordförande i energigemenskapen.

Målet med energigemenskapen är att
• dela el
• samarbeta för att minska energianvändning
• öka förnybara elproduktion
• minska det totala effektuttaget
• spara pengar tillsammans.

– Genom att inspirera, jämföra och lära av varandra, virtuellt dela el skattefritt mellan medlemmarna, styra el och värmeanvändning till timmar då el och värme är billigare, ha gemensamma upphandlingar och främja hållbarhet, strävar vi efter att skapa en mer effektiv och hållbar energianvändning för våra medlemmar, säger Ulrika Jardfelt.

Många bostadsrättsföreningar var intresserade av att delta när Energigemenskapen, som är organiserad som en ekonomisk förening, formellt bildades hösten 2023. Till sist var det nio bostadsrättsföreningar som blev grundade medlemmar, och det finns redan en väntelista på fler föreningar som vill gå med.

Energiklassresa
I ett första skede fokuserar energigemenskapen på att göra energieffektiviseringar i medlemmarnas fastigheter med målsättningen att fastigheterna ska göra en energiklassresa och sänka sitt primärenergital. I första hand till 68kWh/m2 A-temp, men gärna så lågt som det är möjligt.

Anledningen är enkel: Fastigheter som ligger i energiklass A och B premieras i Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) vilket gör det lättare för dem att få tillgång till kapital i form av banklån. Informationen om primärenergital kommer från de beräkningar som görs i energideklarationen, som i sin tur bygger på ackumulerade och sammanställda årstal om förbrukad energi.

Energigemenskapen siktar på att framställa primärenergital på rullande månadsbasis för att medlemmarna ska kunna följa resultaten av effektiviseringsinsatser löpande och inte enbart vart 10 år när energideklarationen görs. Tanken är också att när denna information finns tillgänglig kan jämförelser göras mellan fastigheterna och mellan förbrukning av energi till olika ändamål inom fastigheterna, detta för att inspirera och visa på goda exempel mellan medlemmarna.

App som stöd
En viktig del i arbetet med energigemenskapen i Hammarby Sjöstad är att utveckla en digital plattform och en app som stöd för energigemenskapens medlemmar. Avsikten med appen som utvecklas av LocalLife är att:

• Utveckla en centraliserad plattform där medlemmar kan övervaka och jämföra energidata för sina fastigheter.
• Implementera funktioner för virtuell delning av el mellan medlemmarna med hjälp av avräkningssystem.

• Erbjuda rådgivning och instruktioner för att på ett automatiserat sätt optimera energianvändningen och minska det gemensamma effektuttaget.
• Integrera med flexibilitetsmarknader för att möjliggöra deltagande och handel med energitjänster.

– Målet är att appen ska göra det enklare för medlemmarna att effektivisera sin energianvändning och dra nytta av samarbetet inom gemenskapen, men även att bidra till ett ökat intresse och förståelse för energianvändning och energiprestanda, ökad förmåga att agera i energifrågor och förstå sin roll i energigemenskapen, säger Ulrika Jardfelt.

Utmaningar på vägen
Under utvecklingen av appen för energigemenskapen har det uppstått både utmaningar och lärdomar att ta med i det fortsatta arbetet. Ett stort och tidsödande problem har varit, och är, att få in jämförbara data från de nio medlemmarna i den digitala plattformen. Dataöverföringen för fastighetsel fungerar, men när det gäller annan energidata finns det i alla fastigheter en mängd olika system av olika fabrikat installerade. Det är till exempel elbilsladdare, solceller, styrdatorer för värme och ventilation. Här finns det flera olika system som inte är kompatibla, det vill säga de pratar olika ”språk”.

Genom att använda sig av ontologin RealEstateCore bli det möjligt att beskriva alla fastigheter och deras objekt på samma sätt, att ansluta systemen och samla in alla data i en enda plattform. Det gör det sedan möjligt att bygga applikationer och kommunicera med fastigheternas system. Problemet i dag är dock att data behöver kunna beskrivas och taggas för att kunna beskrivas enligt RealEstateCore. Och detta innebär en hel del manuellt arbete.

– När alla data finns i plattformen och fastigheten är uppkopplad ska de data som krävs för beräkning och jämförelse komma in automatiskt och medlemmar kan följa utvecklingen i appen, säger Hossein Shahrokni, Locallife.

 

Text: Carina Näslundh