Fossilfria transporter i Gamla stan

Färre och fossilfria nyttotransporter i Gamla stan är målet för projektet RAFT, Ramavtal för Fossilfria Transporter, som leds av ElectriCITY inom ramen för STOLT, Stockholm Local Transitions, ett samarbetsprojekt med näringsliv, akademi och civilsamhälle i arbetet mot stadens mål om en utsläppsfri innerstad 2030.

I projektet som startar nu i höst, ska ElectriCITY tillsammans med Remondis, Gamla stan i samverkan, Gamla stans företagarförening, Trafikverket, Ellevio och Edeva arbeta med att upprätta ramavtal och gemensamma upphandlingar av fossilfria transporter av avfall hos fastighets- och företagarföreningar i Gamla stan.

Gamla stan är Stockholms äldsta stadsdel här bor drygt 3 000 personer och det finns 11 000 arbetsplatser, 60 hotell, 100 restauranger, barer och caféer, 350 butiker och 10 museer. Det innebär många godstransporter till och från alla verksamheter.

Projektet ska initiera och sjösätta ramavtal och gemensamma transportupphandlingar av returmaterial från fastighetsägare och näringsidkare, med krav på omställning till eldrift till och från fastigheter. När ramavtalen för fossilfria transporter av returmaterial finns på plats kan medlemmar i lokala fastighets- och företagarföreningar i Gamla stan avropa ramavtalen för fossilfria transporter, och därigenom också få lägre kostnader för hämtning av returmaterial

Projektet ska bygga vidare på erfarenheter från Hammarby Sjöstad genom att initiera eller skala upp lokala fastighets- och företagarföreningar i Gamla stan som kan administrera ramavtal

– I Hammarby Sjöstad har vi under många år arbetat med att samla bostadsrättsföreningar och andra aktörer för att skapa ramavtal bland annat inom energi- och transportområdet. Och våra erfarenheter är mycket positiva. Det har lett till minskad klimatpåverkan och minskade kostnader. Det ska vara lönsamt att vara klimatsmart, säger Jörgen Lööf, vd för medborgarinitiativet ElectriCITY Innovation i Hammarby Sjöstad.

När ramavtalen för fossilfria transporter av returmaterial i Gamla stan finns på plats kan medlemmar i lokala fastighets- och företagarföreningar i Gamla stan avropa ramavtalen för fossilfria transporter, och därigenom också få lägre kostnader för hämtning av returmaterial.

STOLT drivs av Stockholms stad, Vinnova och Energimyndigheten som delfinansiärer och är en del av Viable Cities satsning på klimatneutrala städer 2030.