Johan Magnusson, Göteborgs universitet, sammanfattar resultaten från ett antal workshops under UTTC:s årskonferens.
Intresset för hur digitalisering kan snabba på klimatomställningen är stort, och det märktes på Urban Twin Transition Centers (UTTC:s) första årskonferens. Deltagare från kommuner, techbranschen, akademi och myndigheter samlades för att diskutera hur vi kan knyta samman digital teknik med hållbarhetsmål.
Under dagen var budskapet tydligt: digitalisering är inte en fristående process utan en central del av klimatarbetet. För att lyckas måste vi jobba mer strategiskt, undvika att arbeta i stuprör och säkerställa att tekniken används på rätt sätt.
Carl Piva, Internetstiftelsen, satte tonen för dagen. Han lyfte fram hur digitala lösningar redan i dag möjliggör en snabbare klimatomställning och att de måste bli en integrerad del av hur vi bygger framtidens samhälle.
– 70 procent av alla klimatåtgärder kräver digitalisering, påpekade Carl Piva. AI, IoT och digitala tvillingar är verktyg som kan optimera energi, minska resursförbrukning och ge oss bättre beslutsunderlag. Men tekniken används fortfarande för lite och för långsamt.
Johan Magnusson, Göteborgs universitet och projektledare för UTTC, pekade på att många kommuner fortfarande ser digitalisering som en teknisk fråga, snarare än ett sätt att förändra hur verksamheter fungerar.
– De kommuner som lyckas bäst är de som har en tydlig strategi där digitalisering och klimatarbete är integrerade. Annars blir det bara enstaka projekt utan helhetstänk.
Han lyfte också vikten av att använda data för att fatta bättre beslut och optimera resurser.
– Data är den nya valutan i offentlig sektor. De kommuner som lär sig använda den på rätt sätt kommer ha en enorm konkurrensfördel, sa Johan Magnusson.
Twin transition i praktiken
Sandra Viktor från Linköpings kommun delade med sig av hur Linköpings arbete med Twin Transition utvecklats från att vara ett diffust begrepp till att bli en konkret del av klimatarbetet.
– Vi har förstått att vi måste samla in och använda data smartare, sa Sandra Viktor, och lyfte hur kommunen har börjat arbeta med att kvalitetssäkra energidata, utveckla digitala testbäddar och ta fram strategier för hur digitalisering kan användas som en hävstång för att nå klimatmålen.
Hon pekade också på en av de stora utmaningarna – att digitalisering och hållbarhet ofta hanteras i olika delar av organisationen.
– Vi har sett att om vi inte knyter ihop dessa områden så går det för långsamt. Vi behöver en gemensam strategi.
Anna Fjällström och Anna Bondesson från RISE pekade på att många kommuner fortfarande arbetar i stuprör.
– Klimatstrategin ligger på en avdelning, digitalisering på en annan. Det är ett problem, för omställningen måste ske integrerat, sa Anna Fjällström.
Och Anna Bondesson betonade vikten av långsiktighet.
– Vi måste också tänka långsiktigt. För många digitala satsningar fastnar i pilotprojekt och skalas aldrig upp. Det är en stor utmaning.
Knyta ihop forskning, näringsliv och offentlig sektor
Övriga medverkade under dagen var bland andra Frida Faxborn från TechSverige som lyfte näringslivets roll och pekade på att samarbetet mellan kommuner och techbranschen är en nyckelfaktor. Tomas Westlund, RISE/IoT World, gav konkreta exempel på hur smarta lösningar kan minska utsläpp och effektivisera resursanvändningen.
Nexhi Deti och Daniel Dersén från Internetstiftelsen berättade om UTTC:s roll som en brygga mellan aktörer som behöver arbeta närmare varandra och hur UTTC kommer att kunna hjälpa kommuner med digitala lösningar för klimatomställning genom bland annat en valideringsprocess av lösningar och användningsfall
Från ord till handling
Konferensen visade många exempel på att digitalisering är en kraftfull möjliggörare för klimatomställningen. Men för att den ska göra verklig skillnad krävs bland annat att:
• Offentlig sektor och techbranschen samarbetar bättre.
• Kommunerna integrerar digitalisering i sina hållbarhetsstrategier.
• Data används på rätt sätt för att mäta och styra utvecklingen.
• Vi går från pilotprojekt till verkliga, storskaliga lösningar.
Eller som Carl Piva sammanfattade dagen:
– Vi har inte tid att vänta längre. Vi måste börja använda de digitala verktyg vi har – och vi måste göra det nu.
Alla presentationer finns att se i efterhand
Fakta:
Projektet Urban Twin Transition Center (UTTC) syftar till att stötta svenska städer i deras strävan att bli klimatneutrala genom att öka användningen av validerade digitala lösningar för klimatomställning.
Internetstiftelsen, Göteborgs universitet och RISE, ansvarar för satsningen som ska ge städer rätt beslutsunderlag i deras resa mot klimatneutralitet. ElectriCITY bidrar med sin långa erfarenhet av att testa digitala hållbarhetslösningar.