Världens energisystem måste omvandlas i grunden de kommande årtiondena om vi ska bromsa klimatförändringarna. Samtidigt pågår en mycket polariserad debatt som ställer sig i vägen för lösningarna. Nu ger KTH:s Energiplattform ut en lättläst antologi som kan bidra till klokare beslut baserade på kunskap.
Antologin Mot framtidens energi – den osynliga revolutionen bakom eluttaget ges ut av KTH:s Energiplattform tillsammans med föreningen Vetenskap & Allmänhet. Här sätter fjorton författare fokus på energiområdet och framförallt den pågående omställningen av energisystemet.
– Dagens debatt om vår energiförsörjning är oerhört polariserad. Vi vill ge en annan bild med betoning på den kunskap som behövs för att möta utmaningarna med framtidens hållbara lösningar, säger Christophe Duwig, professor vid institutionen för kemiteknik vid KTH, vice föreståndare för KTH Energiplattform och medarbetare vid KTH Climate Action Centre.
Energiområdet är ett mycket komplext forskningsområde och ingen kan säga sig fullt ut förstå dagens sammanlänkade energisystem. Därför krävs samarbete och oberoende kunskap om vi ska klara av uppgiften att omvandla energisystemet.
– Vi vill initiera ett samtal baserat på kunskap där vi tillsammans kan hitta lösningarna för framtidens energisystem. Samtidigt gör vi inget anspråk på att ge en komplett bild utan ser antologin som ett sätt att stödja det offentliga samtalet med en oberoende kunskapsplattform, säger Lina Bertling Tjernberg, professor i elkraftnät vid KTH och föreståndare för KTH:s Energiplattform.
Lättläst och kunskapssprängd
Hur blev vi så beroende av olja och gas? Vad är egentligen biomassa? Och finns det hållbara sätt att använda kärnkraft? Antologin besvarar många av frågorna som ofta hastas förbi och ger en bred bild av dagens kunskapsläge. Här finns även det mer oväntade som hur bajs kan bidra till en hållbar utveckling.
Extra kraft har lagts på att göra texterna lättillgängliga med ett populärvetenskapligt språk och innehåll. Förhoppningen är att antologin kan höja kunskapen om energi hos såväl politiker, näringslivsrepresentanter som hos allmänheten. Även skolor kan använda den för att bredda och fördjupa sin undervisning.
Att sprida sin kunskap är en viktig uppgift som forskare och därför föll valet på att göra en bok tillsammans med den ideella föreningen Vetenskap & Allmänhet.
– Ett av målen med antologin är att ge en bas för en bättre förståelse av energiområdet genom att problematisera istället för att polarisera. Som energiforskare är det vår uppgift att hjälpa till att accelerera omställningen av vårt energisystem för att vi tillsammans ska kunna lyckas hantera klimatutmaningarna, säger Christophe Duwig.
Förhoppningen är också att antologin kan stärka kunskaperna inför höstens riksdagsval där energifrågan troligen blir bland de mest uppmärksammade.
– Vi har bråttom om vi ska kunna uppnå de globala klimatmålen men energidebatten har hittills inte varit vidare konstruktiv. Här hoppas vi att antologin kan ge väljarna möjligheten att vara mer källkritiska till högljudda utspel inför hösten val, säger Lina Bertling Tjernberg.