Accelerator för
klimatneutrala städer

ElectriCITY sprider de kunskaper och erfarenheter som gjorts lokalt till andra kommuner och städer.

Hur kan vi hjälpa till?

Medborgarinitiativet ElectriCITY Innovation har skapat en modell som på ett engagerande sätt får boende att aktivt delta i klimatomställningen – med ett bottom-up-perspektiv och en holistisk syn på klimatfrågor. Modellen bygger på ett arbetssätt som under över tio års tid har utvecklats och finslipats i Hammarby Sjöstad och integrerar bostäder med energifrågor, e-mobilitet och cirkulär ekonomi. Genom att koppla samman dessa områden kan vi spara energi, främja hållbara transporter och bidra till ökad medvetenhet och engagemang kring miljöfrågor hos invånarna.

Arbetet i Hammarby Sjöstad är också ett kraftfullt exempel på hur medborgare, företag, akademi och offentlig sektor kan samverka för att driva klimatomställningen framåt. Tillsammans kan vi minska på utsläppen av växthusgaser och även göra förändringen ekonomiskt lönsam för alla parter.

Vilka utmaningar står ni inför i er kommun? Hur kan vi hjälpa till att accelerera klimatomställningen hos er?

Samarbeta med oss kring
energifrågor!

ElectriCITY har sedan 2014 arbetat med energifrågor tillsammans med bostadsrättsföreningar i Sjöstan. Arbetet har resulterat i att bostadsrättsföreningarna har sparat både energi och pengar. 26 av föreningarna har sänkt den köpta energin med över 50 procent.

I Hammarby Sjöstad är målet för 2030 att samtliga Hammarby Sjöstads brf:er och samfälligheter ska vara klimatneutrala i scope 1 och 2 enligt Greenhouse Gas Protocol. En energigemenskap med handelsplats för energi och effekt ska vara implementerad i Sjöstaden och erfarenheterna ska ha spridits till andra stadsdelar och kommuner.

null

Energikartläggningar

Som en startpunkt för arbetet kan vi vid behov genomföra en större energikartläggning av en hel kommun tillsammans med externt företag.

Alternativt kan man börja med ”Ecodrives” för att utreda status. En ecodrive är en energikartläggning av fastigheter och utbildning av brf-styrelser i energieffektivisering. I detta ingår att styrelsen utser en energiansvarig som får vidareutbildning genom regelbundna energimöten.

Energinätverk

Initiera, arrangera och stötta nätverk med regelbundna möten – Energimöten – för energiansvariga i brf:er och samfälligheter. På mötena sker kunskapsspridning och erfarenhetsutbyte mellan brf:erna samtidigt som nya innovationer och lösningar presenteras. 

Energinvesteringar

Initiera och agera mentor för upphandlingar av energiinvesteringar för kostnadsbesparande investeringar i förnybar energi som bergvärme, solceller samt i nya styrsystem. Att göra saker tillsammans skapar inte bara trygghet utan är också kostnadseffektivt i form av erhållna rabatter vid större inköpta volymer.

Energigemenskap

Handleda i arbetet med att skapa en formell lokal energigemenskap. Formulering av riktlinjer för regelverk så att tjänster, innovationer och affärsmodeller kan skapas för att realisera effektiva energigemenskaper. Utveckling av marknadsplats för energitjänster som möjliggör styrning, aggregering, delning och deltagande på flexmarknader. En mer effektiv teknisk förvaltning som bidrar till effektivare styrning av energiresurser, större tillgång till detaljerad information om byggnadens energianvändning för boende, ökad resiliens och energisäkerhet.

Plattform

Digital plattform och digitalt kontrollrum. Bidra till utveckling och lansering av en digital plattform för energirelaterade och sociala interaktioner mellan medlemmar i energigemenskapen med tydliga mål för energianvändning, produktion av förnybar energi, flexibilitet och energianvändning per kvadratmeter. Samt utvecklandet av ett digitalt kontrollrum för att ge bostadsrättsföreningar möjlighet att övervaka och styra byggnadens energianvändning samt ge råd och stöd till övriga föreningar i gemenskapen.

Samarbeta med oss kring
transportfrågor!

ElectriCITY Innovation utgår från medborgarnas behov av transporter, varor och tjänster samt hur dessa bäst passar in i stadens transportsystem.

Vi arbetar med det övergripande målet att minska utsläppen från fossildrivna fordon genom satsning på elbilar. Detta kan uppnås genom en väl utvecklad laddinfrastruktur såväl publikt som med laddplatser hemma, inrättande av elbilspooler och införande av miljövänliga transporter.

Gruppupphandling

Som ett första steg kan ElectriCITY initiera volymrabatterade gruppupphandlingar av laddpunkter för elbilar.

Fossilfria transporter

Ramavtal för Fossilfria Transporter (RAFT), genom gemensamma upphandlingar av lokala transporter ställa krav på omställning till fossilfri drift till och från fastigheter och därigenom skapa en fossilfri zon.

Omlastning

Omlastningshubbar – för omlastning av gods från större fossildrivna transportbilar till mindre eldrivna fordon för lokal distribution i citykärnor eller stadsdelar.

Planeringsstöd

Genom CERO-modellen leverera resmönsterdata som kan användas för planering av trafiklösningar och utbyggnad av transporttjänster inom kommunen.

Transportansvarig

Initiera och utveckla ett nätverk av transportansvariga i brf:er, samfälligheter. Dessa har till uppgift att facilitera de boendes hållbara resvanor genom att inrätta mobilitetshub i brf-föreningens garage eller på parkeringsytor i anslutning till fastigheten. Mobilitetshubben kan exempelvis tillhandahålla elcyklar, lådcyklar, verktyg för enklare cykelreparationer samt en elbilspool för bildelning mellan grannarna. Inom en snar framtid kan det vara möjligt att delfinansiera en sådan bilpool genom stödtjänster till elnätet via V2G.

Samarbeta med oss kring
cirkulär ekonomi

EU:s och Sveriges miljö- och avfallspolitik har en tydlig riktning mot ett samhälle med högre resurseffektivitet och en mer cirkulär ekonomi. Målet med ElectriCITYs arbete med cirkulär ekonomi är att bidra till projekt kring att återvinna och återanvända produkter och resurser. Det innefattar bland annat att minska klimatavtrycket genom ”klimatsmart mat” och ”klimatsmart shopping”, ökat återbruk och delning av produkter.

Minska plasten i restavfallet

Hur kan arbeta med medborgarengagemang för minskad andel plast i restavfallet? Att i samverkan med till exempel kommunens VA-verk, engagera och motivera boende och brf:er för att sortera rätt och minska andelen plast i restavfallet, bland annat med stöd av en specialutvecklad app.

Starta urban odling

• Initiera och utveckla urban odling, med egen produktion av grönt i t ex en stadsdel med syfte att bli självförsörjande på vissa grönsaker och frukter som kräver långa transporter.

• Allmänna odlingslådor

• Odling med spillvärme

• Hydroponisk odling i outnyttjade utrymmen i bostadsrättsföreningar och hyreshus

Samverkan med medborgare, föreningsliv och lokala aktörer.

Initiera och handleda olika insatser i samverkan med medborgare, föreningsliv och andra lokala aktörer. Det kan handla om större publika arrangemang, studiecirklar, föreläsningar/presentationer och dialoger, event, digitala plattformar kring olika ämnen inom området cirkulär ekonomi. Teman kan vara textil, livsmedel, matsvinn, återbruk, lappa & laga, klädbytardagar, lokala matmarknader. Här öppnar kommunen upp platser för aktiviteter och civilsamhället får hjälp med initiativ.

Samarbeta med oss kring digitalisering

Digitalisering genomsyrar alla våra projekt, från digitalisering av energi- och fastighetssystem till transporter och cirkulär ekonomi. I och med utvecklingen av en digital tvilling har vi skapat en interaktiv och transparent plattform för stadsutveckling där olika intressenter kan samverka för att bland annat utforska och jämföra olika strategier för stadsutveckling i en virtuell miljö och skapa en grund för diskussion och samråd mellan medborgare och beslutsfattare.

null

Ta fram en digital tvilling

Projektleda/handleda i arbetet med att ta fram en digital tvilling, baserad öppen källkod och och fritt tillgängliga verktyg som Unity och Google Maps, vilket gör den flexibel och anpassningsbar för olika användningsområden. Fokusområden för den digitala tvillingen kan variera med lokala förhållanden.

Exempel på nyckelområden och funktioner som kan utvecklas är t ex:

Energisamordning: Där det kan handla om möjligheter till energieffektiviseringar i fastigheter. Framtida och nutida effektbehov. Utbyggnadsplaner med energi- och klimatfokus eller behov av visualisering och dataanalys i energigemenskaper.

Rörelser & mobilitet i stadsdelar/kommuner: Visa var aktiva stråk finns eller kommer finnas och vilka stråk som lämpar sig bäst för kommersiell verksamhet. Transportbehov, var fotgängare och trafikanter befinner sig i dag och i framtiden när kommunen förändras. Var det finns en upplevelse av trygghet och otrygghet.

Framtida stadsutvecklingsplaner: Visa på och underlätta planering av resiliens och klimatanpassning. Säkerställa och visa på hållbar stadsutveckling. Uppnå minskning av CO2-utsläpp och bättre resursanvändning.

Samarbeta med oss kring
klimatsmarta skolprojekt

ElectriCITY har utvecklat olika skolprojekt som genomförts i Hammarby Sjöstad, men också i angränsande stadsdelar och kommuner. Syftet är att skapa medvetenhet och engagemang kring miljöfrågor och de globala målen hos eleverna samtidigt som projekten bidrar till att eleverna får insikt i att de kan påverka och göra skillnad. Projekten bidrar ocskå till nya samarbetsformer mellan lärare, elever och det omkringliggande samhället.

Framtidsspanarna

Aktiviteten är anpassad för årskurs 4–6. Uppgiften för eleverna är att under 1–2 veckors tid ta fram nya produkter eller tjänster som kan ha en positiv påverkan på miljön och klimatet, gärna anpassade för att kunna användas lokalt.

Scrap Art

En aktivitet anpassad för elever i åk 4–6. Här gör eleverna konstverk – av skräp. Förutom att producera sitt konstverk ska eleverna också presentera tankarna bakom sitt arbete.

Start Up

En aktivitet för årskurs 8–9 samt gymnasiet. Uppgiften är att eleverna ska ta fram enkla affärsplaner för produkter och tjänster med miljö/klimatinriktning. Projektperioden kan sträcka sig från en heldag till en vecka, beroende på tillgång av tid.

Energigemenskaper

Aktivitet för elever i åk 5-6. Två pass med minst en vecka emellan där eleverna också får möjlighet att diskutera kring fördelar, nackdelar, vilka aktörer som kan ingå och slutligen konstuera sin egen energigemenskap.

Kontakta oss för mer info

Vi träffas gärna för att hitta former för nya samarbeten där våra erfarenheter kommer till nytta.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.