Hela fastighetens styrning i en app – sparar tid, pengar och klimat
Visionen för samverkansprojektet ”Öppna plattformar för fastighetsautomation” är att skapa öppna plattformar med data som enkelt kan delas mellan olika aktörer inom fastighetsbranschen för att bidra till en effektiv och flexibel energiförbrukning i fastigheterna och därmed i hela samhället. Det handlar om att utveckla öppna plattformar för nya innovativa digitala tjänster, visualiseringar och smarta styrsystem som bidrar till både sänkt energiförbrukningen och lägre kostnader.
Och klimatet har allt att vinna på effektivare hantering av fastigheternas drift för att minska resursanvändningen. Ska vi klara klimatmålen så måste vi varje årtionde halvera CO2-utsläppen, det säger FN:s klimatpanel IPCC i sina rapporter. I Sverige står fastigheterna står för cirka 40 procent av samhällets energianvändning och 20 procent av växthusgasutsläppen och det finns potential att reducera byggnaders energianvändning med omkring 30 procent enbart genom att optimera driften.
– För att snabba på omställningen inom fastighetssektorn behövs nya innovativa tjänster som ofta bygger på digitalisering. I dag saknas infrastruktur som möjliggör en snabbare uppskalning av energi- och flexibilitetstjänster. Det är den här infrastrukturen som vi ska bygga i projektet, säger Sofia Stensson, forskare på RISE och projektledare för projektet ”Öppna plattformar för fastighetsautomation”, där ElectriCITY är en av de deltagande parterna
Den pågående omställningen från fossila energikällor till förnyelsebar energi gör också att det blir trångt i elnäten. Även här kan fastigheterna användas på ett smartare sätt och bidra med flexibilitet till nätet exempelvis genom att styra uppvärmningen av en fastighet och förvärma fastigheten när man vet att det kommer att bli en effekttopp i nätet.
Förutsättningarna och intresset från branschen finns. Systemen för fastighetsautomation är på väg att bli både uppkopplade och smarta med bland annat maskininlärning och avancerad optimering. Men de befintliga systemen är ofta slutna vilket begränsar möjligheten att vidareutveckla styrningen av fastigheter och nya innovationer i form av datadrivna tjänster har svårt att driftsättas i eller vid sidan av befintliga system.
– Öppna plattformar ger fler aktörer möjlighet att bygga och lansera bättre verktyg för till exempel styr- och reglerteknik, underhåll samt visualisering som kan accelerera omställning mot energieffektivitet. Den långsiktiga visionen är att möjliggöra installation av datadrivna tjänster i fastigheter lika enkelt som man installerar en mobilapp på telefonen, säger Sofia Stensson.
En del i projektet är det fastighetsdatalabb som byggs upp I Hammarby Sjöstad och som är en plattform för att genomföra projekt i samverkan med företag och forskare. Datalabbet gör det möjligt att testa olika modeller av data i en trygg miljö.
Sofia Stensson medverkade på EC-dagen våren 2022 och presenterade projektet (11:32 min).
”Fastighetsautomation för öppna plattformar” som koordineras av det statliga forskningsinstitutet RISE pågår under två år och finansieras av Vinnova. Det är ett samarbetsprojekt med 24 fastighetsaktörer, systemleverantörer och tjänsteutvecklare, däribland ElectriCITY.
Om projektet på RISE webbplats