fbpx
Cirkulär ekonomi |

Fastighetsnära klädinsamling

Fastighetsnära klädinsamling för återbruk testas i Hammarby Sjöstad

Vid årsskiftet är det slut med att slänga trasiga sockor i restavfallet. De ska precis som till exempel plastförpackningar och glas lämnas i särskilda behållare, målet är att all textil ska återanvändas eller återvinnas. Och ansvaret för att samla in och sortera textilerna ligger på kommunerna.

Bakgrunden till förändringen är en revidering av EU:s avfallsdirektiv som innebär att samtliga EU-länder ska börja samla in textilavfall från konsumenterna, exempelvis kläder av textil, hemtextil, inredningstextil, väskor och accessoarer av textil. Detta är ett första steg i införandet av det producentansvar för textil som ska införas vid en senare tidpunkt och samtidigt grunden till en mer cirkulär hantering av textilier. Och det är inga små mänger det handlar om. Enligt siffror från Naturvårdsverket konsumerar varje svensk i genomsnitt 14 kg textil per år, varav 10 kg är kläder, men bara knappt en procent av textilavfallet återvinns.

Återbruk av textilier i miljörum i Hammarby Sjöstad
Remondis har som många företag involverade i återvinning funderat över vad den nya lagen kommer att innebära och hur kommunerna kommer att hantera frågan. Och Remondis beslutade sig för att göra ett test.

Testet som genomförs i samverkan med Sjöstadsföreningen, ElectriCITY och Stadsmissionen innebär att Remondis ställer upp återbruksbehållare för kläder som kan återanvändas i brf:ernas miljörum och tömmer kärlen och skänker innehållet till Stadsmissionen.

– Alla kläder som vi samlat in för återbruk i behållarna, går vidare till Stockholms Stadsmission där de får chans till nytt liv. Det är riktigt roligt att vara med i ett projekt som så tydligt bidrar till en mer cirkulär hantering av våra gemensamma resurser, säger Klara Fridh på Remondis.

Färre klädhögar i hallen
För Lotta Zachrisson som bor i en brf som nu har en av Remondis återbruksbehållare för kläder i sitt miljörum, underlättar det vardagslivet.

– Det är väldigt bekvämt att kunna lämna de kläder som ska gå till återbruk direkt i sitt eget miljörum. Förut blev det högar som låg i hallen i väntan på att någon i familjen skulle bära i väg dem.

I husets miljörum finns också, sedan tidigare, en byteshylla där de boende kan lägga kläder som inte längre används men som kanske någon annan i huset kan vara intresserad av.

– Nu rensas också den hyllan kontinuerligt. När saker har legat en tid så läggs de helt enkelt i återbruksbehållaren, säger Lotta Zachrisson.

Utforska området
För Remondis del är behållarna för textil ett sätt att börja utforska området.

– Vi lär oss att förstå hanteringen och se vad vilka utmaningar som finns när det gäller just textil. Det är också en arbetsmiljöfråga kring hur man ska hämta innehållet i behållarna, det kan bli rätt tungt.

När det gäller behållare för textil som står i gatumiljö finns det ett problem med att textilierna kan förstöras om någon råkar slänga ner en burk med innehåll som rinner ner bland textilierna. Och då blir all textil i den behållaren förstört.

– När man har behållarna för textil i ett låst miljörum blir hela hanteringen säkrare. Det kommer att bli intressant att se nu när vi närmar oss årsskiftet hur de olika kommunerna kommer att välja att gå vidare med frågan kring insamling av textil för återbruk, säger Klara Fridh, Remondis.

 

Text: Carina Näslundh