fbpx
Energi |

Från musiknörd till energihjälte

Janne Franson. Foto: Lennart Backlund.

 

Sjöstadsbon Janne Franson bor i Brf Sjöstaden 2 där han blivit en sann miljöhjälte. Med sitt nyfunna intresse för fastigheter och energifrågor genomförde han tillsammans med sin styrelse åtgärder som sänkte energikostnaderna med en halv miljon kronor per år trots ökade elpriser.

Musik har alltid varit en stor del av Janne Fransons liv. Och när han som present fick boken 1001 album du måste höra innan du dör satte han i gång. Från början. Utrustad med Excelark där allt bokfördes och poängsattes lyssnade han sig igenom musikskatter från 1950-talet, 60-talet och 70-talet. Sedan tog det stopp, 80-talsmusiken var inte hans musik och samtidigt blev han alltmer engagerad i sin bostadsrättsförening, Sjöstaden 2, och Excelarken fylldes i stället med siffror kring ekonomi, intäkter och utgifter. Där föddes intresset för fastigheter och energifrågor – ett intresse som håller i sig.

– Egentligen är det ganska enkelt, styrelsen ska göra det som är ekonomiskt bäst för föreningen på både kort och lång sikt. För oss i Sjöstaden 2 innebär det att vi gör något som är bra både för klimatet och för föreningens ekonomi, säger Janne Franson.

Energibovar i undercentralen
Startskottet för energiresan var ett energimöte arrangerat av ElectriCITY och Sjöstadsföreningen där föreningarna fick ett erbjudande om att få en genomgång av sin fastighet, en så kallad Ecodrive, av Willy Osciansson, en av Sveriges främsta experter inom området energieffektivisering i fastigheter.

– Vid den tidpunkten var både min och föreningens kunskap och kompetens om energi, föreningens energianläggning och förbrukning rätt låg. VI visste ju att vi hade något som hette undercentral, men vad som hände där hade vi rätt dålig koll på.

Ecodriven i februari 2016 blev en vändpunkt.

– Vi fick en genomgång och en lista på 14 punkter vi borde åtgärda och en förklaring på varför. De punkterna började vi åtgärda och det blev starten på en resa som innebär att vår fastighet i dag är både energismartare och billigare i drift.

Från gammalt till nytt
I dag har man bland annat gått över från fjärrvärme till bergvärme, infört frånluftsåtervinning, installerat solceller som står för cirka nio procent av fastighetens elförsörjning, installerat LED-belysning med förbättrad styrning i alla gemensamma utrymmen, installerat billaddning, bytt ut värmepumpar och cirkulationspumpar, installerat temperaturmätare i alla lägenheter och bytt ut det gamla styrsystemet mot ett modernare som ger föreningen möjlighet att följa vad som händer i huset – i realtid. Det enda som finns kvar från husets gamla undercentral är en kylväxlare.

– I dag kan vi visuellt se och följa vad som händer med fastighetens styrsystem. Vi har lagt mycket tid på uppföljning och funderingar kring förbättringar och kompetensnivån har definitivt höjts, säger Janne Franson.

Ett kvitto på att de genomförda förändringarna gett resultat kom när det var dags för den obligatoriska energideklarationen 2019. I den tidigare från 2010 hade fastigheten fått energiklass E, nu klassades man i energiklass B, den näst högsta klassen.

För Janne Franson blev energideklarationen också ett sätt att ytterligare fördjupa sig i fastighetens energistatus och inomhusmiljö. Han tog fram all information som finns på Boverket kring energideklarationer, vad som mäts och varför, och när det var dags för genomgången blev det ytterligare ett tillfälle att diskutera och utforska möjliga förbättringar med den energiexpert som genomförde energideklarationen.

Nyfikenhet, kalkylblad och energigemenskaper
I Sjöstan är det många bostadsrättsföreningar som genomfört energiresor, med mycket teknik inblandad, och det är lätt att tänka att man måste vara utbildad civilingenjör för att kunna sätta sig in i alla frågor.

– Man måste vara intresserad, nyfiken, ställa frågor, leta information, sedan lär man sig under resans gång. Och kalkylblad underlättar, att lägga in siffrorna och vrida och vända på dem, för mig är det ett sätt att förstå vad som händer, säger Janne Franson.

– I grunden är det ekonomiska beslut – att göra det som är bäst för föreningen på lång sikt. Förutom solcellerna har vi inte tillfört något till fastigheten, vi bytte fjärrvärme mot bergvärme, vi bytte styrsystem och vi sparade pengar. Även med dagens elpriser har vi cirka en halv miljon lägre kostnader för energi i fastigheten än vi hade innan vi startade denna resa.

Och det finns alltid utrymme för ytterligare utveckling och förbättringar.

– Traditionellt styrs husens värmesystem av utomhustemperaturen. I husen i Sjöstan som har stora fönsterpartier innebär det att en solig dag i mars när det är ett par grader minus ute så drar värmesystemen på för fullt, trots att det inte behövs. Att hitta ett sätt att i stället styra via inomhustemperaturen vore intressant.

En annat projekt som Janne Franson och Sjöstaden 2 är involverade i är det forskningsprojekt kring mikronät och energigemenskaper som drivs av ElectriCITY och där Sjöstaden är ett av två pilotprojekt. Här handlar det bland annat om hur man kan dela på elen mellan fastigheter i befintligt elnät.

Text: Carina Näslundh

Texten tidigare införd i Ridningen Hammarby Sjöstad februari 2023