Första medlemsmötet för energigemenskapen i Hammarby Sjöstad

I höstas bildades Stockholm första energigemenskap i Hammarby Sjöstad. En unik förening som har som mål att lokalt producera mer förnybar energi, jobba tillsammans för minskad energianvändning, sänka effektuttaget i Sjöstaden och sist men inte minst spara och tjäna pengar.

På onsdagskvällen hölls det första medlemsmötet för de nio bostadsrättsföreningar som är de grundande medlemmarna i EnergiGemenskap Hammarby Sjöstad (EGHS).

Mötet etablerade också en startpunkt för energigemenskapen där medlemmarna fick i hemläxa att göra en datainsamling från fastigheternas energisystem. Det blir en baslinje att jämföra med då optimeringar har gjorts och mer förnybar energi produceras, berättade Ulrika Jardfeldt, ordförande i EnergiGemenskap Hammarby Sjöstad.

Jan Franson, verksam i EGHS styrelse samt energiansvarig i Brf Sjöstaden 2, presenterade hur fastigheternas energiprestanda kan räknas fram och uppdateras för att se hur energiprestanda påverkas av effektiviseringar och investeringar. Målet är att fastigheterna i energigemenskapen ska nå energiklass B, alltså högst 75 kWh per kvadratmeter och år.

Jan Fransson berättade även om en app med energidata från fastigheterna som ska implementeras och göra det lättare för energiansvariga att delta, fatta beslut och se förändring av energiprestanda.

EnergiGemenskap Hammarby Sjöstad kommer att fokusera på att testa olika tjänster med fokus på att minska kostnader och öka intäkter till energigemenskapen och dess medlemmar. I maj avser man att öppna föreningen för fler bostadsrättsföreningar.

 

Text och foto: Jörgen Lööf