Ny delningstjänst för privata bilar

Dela din bil med dina grannar, eller andra vänner och bekanta. Och tjäna pengar på det! Nu drar bilföretaget NEVS igång en unik bildelningstjänst i Hammarby Sjöstad, ett pilotprojekt där alla sjöstadsbor kan vara med. Enkelt och nyckelfritt. Och positivt för miljön.

– Visionen är en stadsdel med färre bilar och renare luft. Det handlar helt enkelt om ett annorlunda tankesätt och ett ändrat beteende där inte alla äger en egen bil, säger Nadia Smit på NEVS.

NEVS har sitt säte i Trollhättan, i den svenska biltillverkaren SAAB:s gamla byggnader. Idag är inriktningen elbilar som kommer att introduceras på marknaden om något år. Man utvecklar också självkörande bilar och i framtiden kommer vi att transportera oss – både lokalt och längre sträckor – i autonoma elbilar, enligt företaget.

Men NEVS planerar inte bara för biltillverkning, utan blickar också in i det framtida transportsamhället. Och nu har man alltså tagit fram en mobilitetstjänst som går ut på att privata bilägare kan hyra ut sin egen bil. Till ett pris som var och en bestämmer.

Tjänsten, som kallas ”Car Sharing by NEVS”, är nyckelfri och innebär att man söker, bokar och öppnar bilen med hjälp av en nedladdad app. Bilen, som kan vara din grannes, hämtas och lämnas på samma ställe och är extra försäkrad via Länsförsäkringar under uthyrningsperioden. Bränsleförbrukning och eventuella vägtullavgifter läggs in i den totala kostnaden och bilägaren får pengarna insatta på sitt konto inom fem arbetsdagar.

– Idag står de privata bilarna stilla 95 procent av tiden. Det borde betyda att det finns utrymme för andra att använda bilen, samtidigt som ägaren får möjlighet att tjäna lite extra pengar. Bra för plånboken, både för dem som hyr ut och hyr, tillägger Nadia Smit.

Pilotprojektet genomförs tillsammans med ElectriCITY/Hammarby Sjöstad 2.0. Syftet är att utforska intresset bland de boende samt att skapa en tjänst som är både lättanvänd och effektiv. Under projektets gång kommer därför appen att uppdateras utifrån användarnas erfarenheter och synpunkter.

Är du intresserad och vill veta mer om pilotprojektet i Hammarby Sjöstad, är du välkommen på informationsmöte och glöggmingel den 3 december, kl 18.30- 20.00. Träffen äger rum i annexet på GOTO10, Hammarby Kaj 10A. Ingen föranmälan behövs.

Vill du eller din bostadsrättsförening vara en del av pilotprojektet, gå in på NEVS hemsida https://www.nevs.com/sv/carsharing/ för mer information eller hör av dig till Erica (Erica.eriksson@nevs.com) eller Sofia (Sofia.gunnarsson@nevs.com) så berättar de mer.