Solceller på höjden och längden och tvären

ElectriCITY gjorde ett studiebesök på Johan Ehrenbergs och ETCel ́s anläggning i Katrineholm. Det var ett roligt besök på en anarkistisk och ändå målmedveten upplevelsepark där smarta energilösningar samsades med raggiga får och prunkande växthus. Merparten av dagens klimatkris kan hänföras till förbränning av fossila bränslen men en betydande del kommer också från jordbruket som utarmar jordar och går på tomgång med konstgödsel.
ETC Solpark är byggd för att alla ska kunna besöka parken, titta på solcellsanläggningarna, titta på elbilen, kolla varmluftspaneler, knacka på de transparenta solcellerna och se tomaterna i växthusen frodas.

ETC Solpark har en kapacitet på över 4 000 000 W och är en av Sveriges största solcellsparker. De bygger ut hela tiden. Nya hus, nya solcellstak och nya solceller på ställningar. Men parken är också ett ställe att träffas på och lära sig mer. Här har man guidade visningar, föreläsningar och konferenser. ETCel delar generöst med sig av de erfarenheter de fått när de sysslat med sol-el sedan 2009.

Kursutbud för installation
För de som vill sätta upp sina solpaneler själva finns kurser i montering. Man går då igenom olika solcellspaneler och växelriktare och har praktiska övningar i montering på olika takbeläggningar. ETCels solcellsmontörer finns i Katrineholm och har hela landet som sitt arbetsfält. Ibland är de fullbokade och då samarbetar ETCel med andra montörer. Försäljning och projektledning finns på huvudkontoret Stockholm.

ETC Växthus
Växthuset är ett projekt i Stefan Sundströms anda och han själv fermenterar, syrar, de tomater som inte går åt på solparken. De klimatsmarta växthusen är täckta av solceller och gör mer energi än de förbrukar. De används inte bara till tomater. ETC Solparks odlingsansvarige Mani Dadgaranfar experimenterar för fullt och bloggar om odlingarna i solparken.

ETC satsar på biokol
Nu tillverkas biokol i ETC Solpark. Då lagrar man koldioxid i tusen år. Biokolet gödslas och läggs ner i odlingarna. Dessutom blir värmen till el när kolet tillverkas.

Seminarier i ETC Solpark
I ETC Solpark i Katrineholm drar ETC nu igång seminarieverksamhet. Under året är det bli fullt med författarträffar – och dessutom kurser om allt ifrån solenergi och ekologisk tomatodling till biodling och solgrillning.

Solhus med café och butik
Här finns böcker, solcellsvaror, smarta klimatvänliga produkter, leksaker och fika – på verandan om vädret är trevligt – och man kan också vandra runt bland tomater och grönt i det lilla vinterträdgårdsannexet.