Digital tvilling underlättar
Städer är komplexa system och den mängd information som behövs för att fatta informerade hållbara beslut är i det närmaste oändlig. Genom att visualisera och kommunicera stadens system i en digital tvilling tillgängliggörs data och information på ett begripligt sätt. I samhällsbyggnadsprocessen krävs många och komplexa utredningar. Arbetet effektiviseras genom den digitala tvillingen, som blir ett kraftfullt verktyg för simulering och studier av framtidsscenarier.
Projektet fokuserar på Stockholm Green Innovation District (SGID/Greenovation), Stockholms nya tillväxtområde för innovation och hållbarhet, ett område i södra Stockholm från Årsta till Sickla med Tvärbanan som sammanbindande led.
Det unika och innovativa i detta projekt är kombinationen av en öppen digital tvilling och att detta sker i samverkan mellan civilsamhälle och olika privata och offentliga aktörer. Till skillnad från många andra initiativ fokuserar projektet mer på användandet och metodiken än enbart själva tekniken.
Förmågan att samverka är nyckeln för att vi ska nå hållbarhetsmålen det är viktigt att hjälpa olika samhällsaktörer att hantera, visualisera, kommunicera och samverka kring stadens olika system.
MÅL
Projektets mål var att etablera en öppen digital tvilling i samverkan med mål att: Öka samarbetsförmågan mellan inblandade aktörer, kartlägga utmaningar och behov som de har samt skapa en bättre förståelse för exakt hur digitala tvillingar kan bidra till ett mer hållbart stadsbyggande.
GENOMFÖRANDE
Projektet har tillämpat en workshop- och prototypbaserad designmetodik. Genom en rad workshops och möten togs en gemensam bild fram över de utmaningar och behov som de olika aktörerna har för att bättre kunna samverka. Baserat på resultaten tog vi fram en prototyp för att förkroppsliga dessa idéer och skapa ytterligare förståelse för utmaningarna i nästa workshop.
RESULTAT
En prototyp av en digital tvilling har tagits fram som kan användas av de inblandade aktörerna för att kommunicera kring stadens utveckling, visa upp och sprida goda exempel i Stockholm Green Innovation District samt forma gemensamma målbilder. Resultaten omfattar också inriktning för hur prototypen ska vidareutvecklas i framtiden i form av visioner, specifika beskrivningar och en färdplan.
Stort fokus i projektet har varit energisamordning och mobilitetsfrågor, system som ligger i mellanrummen mellan varje enskild aktörs ansvarsområden och där åtgärder och insatser påverkar alla aktörer. En generell nytta som identifierats är framför allt tvillingens förmåga att visualisera olika system i staden och hur 3D-miljön och lokala data underlättar förståelse och kommunikation av olika insatser samt förändring över tid. Det underlättar såväl beslutsfattande som kommunikation.
Projektet har utvecklat en metod för att samla gemensamma data och visa den grafiskt. Utmaningar för vidare utveckling ligger i att harmonisera data från olika källor så att den blir möjlig att korsreferera i tvillingen. Prototypen är byggd i spelmotorn Unity men datastukturen är serverbaserad och oberoende visualiseringsmotor. Nästa utvecklingssteg är att samla en större mängd data för att tillämpa analyser och simuleringar. Modellen kan användas för att följa hur en plats utvecklas över tid med koppling till olika mätbara faktorer och simulera hur liknande insatser kan ge nytta i andra stadsdelar.
Projektperiod
apr 2023 - apr 2024
Projektinfo
Kategori Digitalisering
ProjektnamnGreenovation Twin: Öppen digital tvilling för grön omställning i samverkan
PlatsStockholm/Nacka
ProjektbudgetTotalt: 1.337.810 kr
PartnersAtrium Ljungberg, Electricity Innovation, Internetstiftelsen, Nacka Energi, Nacka kommun, RISE, Skanska och Stockholm stad
FinansieringVinnova
Kontaktpersoner hos ElectriCITY
Partners
Relaterade projekt
DigiCityClimate
Projektperiod
maj 2023 - maj 2025
Kontaktpersoner
Stockholm Green Innovation District
Projektperiod
okt 2021 - dec 2040