Öppna plattformar för
klimatsmarta fastigheter
Genom att underlätta för öppnare digitala plattformar inom fastighetssektorn skapar vi möjligheter för innovativa, replikerbara och kostnadseffektiva lösningar att snabbare nå marknaden.
Lösningar som möjliggör att vi kan använda fastigheter för att bidra till en flexibel energianvändning anpassad för morgondagens energisystem.
MINSKAD ENERGIANVÄNDNING – MINSKAD KLIMATPÅVERKAN
Fastighetssektorn står i dag för hela 40 procent av Sveriges energiförbrukning och cirka 20 procent av de total utsläppen av växthusgaser. Till år 2030 ska Sverige halvera utsläppen, därför är en omställning av fastighetssektorn nödvändig. Det handlar både om att ställa om till förnyelsebar energi och att arbeta både med energieffektivisering och minskad energianvändning.
Detta innebär också att byggnaderna måste kunna anpassa sitt energibehov beroende på aktuellt elpris och tillgång till förnybar energi – något som kräver en effektiv fastighetsautomation.
FASTIGHETSAUTOMATION NYCKELN TILL EFFEKTIV STYRNING
För att göra fastigheter smartare och mer energieffektiva krävs avancerade styrsystem som på ett datadrivet sätt kan styra och hantera inomhusmiljö, energianvändning och flexibilitetstjänster. Fastighetsautomation innebär att en dator eller mikroprocessor styr byggnadens energianvändning, så att allt från värme och kyla till ventilation och belysning fungerar optimalt.
ÖPPEN INFRASTRUKTUR GER SNABBARE UPPSKALNING
När det gäller energieffektivisering i byggnader så har vi sett att det är möjligt att effektivisera med upp till 30 % enbart genom driftsoptimering och att ställa om. Men idag saknas det en öppen infrastruktur att bygga tjänsterna på och som möjliggör en snabbare uppskalning av energi- och flexibilitetstjänster. Det är den infrastrukturen som vi ska bygga i projektet.
För att lyckas med detta samlar projektet aktörer från olika branscher – fastighetsägare, förvaltare, systemleverantörer, produkttillverkare och energibolag. Genom att arbeta tillsammans skapar vi en bro mellan dessa områden, vilket möjliggör nya lösningar för automation, underhåll och visualisering. Målet är att dessa öppna plattformar ska ge fler aktörer möjlighet att utveckla verktyg som bidrar till en snabbare omställning mot energieffektivitet och hållbara fastigheter.
Projektperiod
sep 2021 - sep 2023
miljoner kr i total projektbudget
Projektinfo
Kategori Digitalisering
ProjektnamnÖppna plattformar för fastighetsautomation
ProjektpartnersABB, Akademiska hus, Bengt Dahlgren, Ecoguard, Egain, ElectriCity, Idun, IMI Hydronics Engineering, Installatörsföretagen, KTC, Moldeo (Kiona), NIBE, Nordomatic, Rebase, Renbloc, Riksbyggen, Sensative, Siemens, Skanska, Stockholm Exergi, Swegon, Systemair, Vasakronan, Öresundskraft
KoordinatorRISE
FinansiärVinnova
Kontaktperson hos ElectriCITY
Rickard Dahlstrand
Partners
Relaterade artiklar
Relaterade projekt
DigiCityClimate
Projektperiod
maj 2023 - maj 2025
Kontaktpersoner
UTTC – Digitala lösningar för grön omställning
Projektperiod
nov 2023 - okt 2026