fbpx

Sharing Cities Stockholm

Hammarby Sjöstad – en av fyra testbäddar inom det nationella programmet Sharing Cities Sweden.

Dela erfarenheter

Sharing Cities Stockholm utforskade hur delningsekonomi och medborgarengagemang kan bidra till klimatomställningen utifrån arbetet med invånare i en stadsdel.

Totalt etablerades fyra testbäddar i vardera Stockholm, Umeå, Göteborg och Malmö. De finansierades av Vinnova och ett femtiotal partners från städer, akademi och civilsamhället, som en del av det strategiska innovationsprogrammet Viable Cities.

Stockholmstestbädden, Sharing Cities Stockholm, byggdes upp i Hammarby Sjöstad i ett samarbete mellan ElectriCITY, RISE, KTH, Ericsson, Skanska, Stockholms stad, Metasolutions, Evothings och Kamidev. Samarbetet i Sharing Cities Stockholm handlade om att skapa engagemang för att nå det lokala klimatmålet: Klimatneutrala Sjöstaden 2030, som tagits fram i samverkan med boende i området och samtidigt stärka tillit och gemenskap, hälsa och välbefinnande i området

Forskare från KTH och RISE medverkade som aktionsforskare, bland annat genom att tillhandahålla metodik för samskapande med lokala aktörer.

Projektets utgångspunkt var att se delning och digitalisering som påskyndare för omställning till en cirkulär ekonomi och för att nå det lokala klimatmålet. Testbädden i Hammarby Sjöstad antog en bred syn på begreppet delning: både saker och kunskap kan delas.

STRATEGI
Projektets utgångspunkt har varit att se delning och digitalisering som påskyndare för omställning till en cirkulär ekonomi och för att nå det lokala klimatmålet i Hammarby Sjöstad genom att på olika sätt underlätta för boende och andra aktörer i Sjöstaden att dela kunskap, erfarenheter och tjänster i stadsdelen.

Projektets huvudsakliga aktiviteter har därför innefattat olika metoder för att locka fram en aktiv lokal delningskultur, av både saker och kunskap, och medvetandegöra behovet av att nyttja lokala resurser och ytor mer.

Mitt i projektet drabbades Sverige och världen av coronapandemin och i princip all lokal verksamhet genomfördes som digitala events. ElectriCITY lanserade då ECTV, som ett format för att nå ut till de boende och skapa engagemang. Trots detta nya format märktes en markant nedgång i möjligheten att engagera civilsamhället, även i Stockholmstestbädden.

Några av aktiviteterna i Sharing Cities Stockholm presenteras nedan.

100%

Projektperiod

aug 2017 - aug 2021

miljoner euro

totalt för projektet, varav 5 miljoner SEK för ElectriCITY

Projektinfo


Kategori Cirkulär ekonomi


ProjektnamnSharing Cities Stockholm


PlatsHammarby Sjöstad


PartnersKTH, Rise, Ericsson, Stockholm Stad, Skanska, Metasolutions, Kamidev och Evothings.


FinansieringVinnova och Viable Cities


KoordinatorKTH, Rise

Kontaktpersoner hos ElectriCITY

Jörgen Lööf

Kontakta mig

Lennart Backlund

Kontakta mig

Workshop med sjöstadsbor

Medborgardialogserien Klimatspanarna är ett exempel på workshoppar för barn och föräldrar på olika teman. Några av de teman som tagits upp är: Hur tacklar vi matsvinn, Så här fixar man ett insektshotell, Bygg din egen luftdatamätare, Nu ploggar vi i Sjöstaden.

Framtidsscenarier för hur man lever i stadsdelen när man nått klimatmålet 2030 med god hälsa och välbefinnande har också tagits fram i samverkan med boende i Hammarby Sjöstad.

Lånelådan

Lånelådan var ett pilotprojekt i BRF Knallen och Holmen för att underlätta delning mellan grannar i kvarteret. Lånelådan drevs av ElectriCITY och Sharing Cities Stockholm tillsammans med Husqvarna och boende i brf Holmen och brf Knallen.

Lånelådan skulle underlätta för grannar i kvarteret att låna utrustning av varandra (av det slag man inte använder varje dag), för att minska klimatpåverkan genom att låna mer och köpa mindre.

Lånelådan som placerades på brf Knallens gård i början av februari 2020 var dels en förvaringsmöbel, med ett antal lådor som öppnas via kodlås, dels en grannskapsportal online där man enkelt lade upp bilder på saker man ville låna ut till grannar.

Lånelådan fanns på plats i ett halvår.

Sociala medier

Klimatspanarserien med barnfamiljer och skolbarn som målgrupp har resulterat i tio filmer som alla fått god spridning på webben och i sociala medier. Några exempel på filmer som särskilt uppskattats är:

  • Insektshotell
  • Bihotell
  • Hydroponisk odlingslåda
  • Fågelholk
  • Luffarschack (bäst till tre)
  • Sopsortering
  • Matsvinn

Grannskapsplattform
som digital tvilling

En viktig del i strategin för Klimatneutrala Sjöstaden 2030 är att nyttja digitalisering som påskyndare för klimatomställning. Inom projektet Sharing Cities Stockholm utvecklades en mockup till en grannskapsplattform som en digital tvilling med realtidsinformation för att underlätta hållbara beteendemönster i vardagen. Grannskapsportalen visualiserar realtidsinformation till boende i några utvalda kvarter från, bland annat, miljösensorer som placerats på balkonger i kvarteret. Förutom luftkvalitén i stadsdelen visualiseras tillgängliga laddningsstationer som exempel på relevant information.

Projektet presenteras i filmen (5:05 min).

Att arbeta vidare med

Stadsodling och urbant jordbruk är temaområden som projektgruppen intresserat sig för och som bland annat lett till spinoffprojekten Neighbourfood och AIFOOD.

Flera stadsodlingsinitiativ och innovativa affärsmodeller, bland annat med utgångspunkt från spillvärme från Carnegies lokala ölproduktion har undersökts och det finns nu även ett intresse för urban matproduktion och cirkulär ekonomi hos flera bostadsrättsföreningar i Sjöstaden.

Resultat

ElectriCITY har summerat projektets resultat i form av ett TV-program som webbsändes under våren 2021, Sharing Cities Stockholm och cirkulär ekonomi.

I det kapitelindelade programmet sammanfattas arbetet för lokal omställning till en aktiv delningskultur och cirkulär ekonomi. (30:29 min)

 

 

Partners

Relaterade artiklar

Relaterade projekt