Lokal samverkan för klimatneutralitet
Städer spelar en viktig roll i klimatomställningen och Stockholm stads ambition är att vara en av världens ledande städer inom hållbarhet och klimatomställning.
I Scale Stockholm samarbetar Stockholms stad, stadsdelsförvaltningar, fackförvaltningar och bolag, tillsammans med invånare, föreningar och företag för att utveckla delaktighet, samverkan och lokala åtgärder för att uppnå stadens klimatmål till 2030. Målet är att Stockholm ska bli klimatpositivt 2030 och fossilfritt 2040 och samtidigt ska de konsumtionsbaserade utsläppen halveras till 2030.
Pilotprojekt i fem områden
Inom projektet har fem geografiska områden i Stockholm valts ut som pilotområden. De är valda utifrån att det är områden där det redan pågår innovativa stadsutvecklingsprojekt eller miljöprofilsatsningar.
De fem områdena är: Järva, Skärholmen, Norra Djurgårdsstaden, Innerstaden och Stockholm Green Innovation District (Årsta-Sickla).
Pilotområdena är olika, till exempel när det gäller befolkningens sammansättning, bebyggelsens karaktär, natur och serviceutbud.
Lokala omställningsarenor
I de fem områdena ska projektet utveckla lokalt anpassade omställningsarenor med medverkan av invånare, föreningar och lokala företag. Deltagarna i omställningsarenorna ska ta fram och välja ut förslag till gemensamma åtaganden och klimatåtgärder som sedan testas, följs upp, utvärderas och revideras efter ett år. Åtgärder som visar sig bidra till klimatomställningen ska efter projektets slut skalas upp och spridas till andra delar av staden.
Preliminära teman är transporter, energi, plast, konsumtion och lokal odling.
Scale Stockholm ingår i EU:s klimatkontrakt för städer Cities Mission och i NetZeroCities Pilot Cities Programme.
Projektperiod
maj 2024 - apr 2026
av CO2-utsläppen i EU kommer från städerna
Projektinfo
Kategorier Energi, Transport, Cirkulär ekonomi
Projektnamn: “Stockholm Pilot City for Climate & Health: Building Capacity to Scale”, i kort form ”Scale Stockholm
PartnersStockholms stad (miljöförvaltningen) i samverkan med Sweco, Karolinska institutet, Digidem Lab, Cykelfrämjandet, Zero Waste Stockholm, ElectriCITY, Kista Science City och Kungliga Djurgårdens intressenter.
FinansieringEUs program Horizon 2020
Projektets totala budget600.000 euro – cirka 6.800.000 kr
ProjektägareStockholms stad, miljöförvaltningen
Kontaktpersoner hos ElectriCITY
Partners
Relaterade projekt
Stockholm Green Innovation District
Projektperiod
okt 2021 - dec 2040
Kontaktperson
Sortera rätt – minska plasten i restavfallet
Projektperiod
jun 2022 - okt 2024
Kontaktpersoner
GlashusEtt
Projektperiod
dec 2022 - maj 2024