fbpx

Sortera rätt – minska plasten i restavfallet

Att minska på andelen plast i hushållens restavfall gör skillnad för klimatet. Men vad krävs för att vi ska bli bättre på att sortera?

Sortera mera – för klimatet

Kartläggning av hushållens vanor kan bidra till bättre sortering av plast i restavfallet och minska utsläppen. Genom att utveckla nya system hoppas projektet bidra till en mer hållbar hantering av plastavfall.

I Sverige är vi bra på att sortera ut och lämna in PET-flaskor för återvinning. Vi är inte lika duktiga när det gäller att sortera annan typ av plast i hushållen. Och plast ska inte slängas i de vanliga soporna. Rätt sorterat kan stora delar av plasten återvinnas. Plast som felaktigt hamnar i soppåsen går oftast till förbränning och bidrar till onödiga koldioxidutsläpp.

Vilka effekter kan det ge om hushållen sorterar bättre? Det undersöker ElectriCITY Innovation tillsammans med Stockholm Exergi, Stockholm Vatten och Avfall, Envac, Locallife, Hållbara Reimersholme och Sjöstadens Västra Sopsugs samfällighetsförening i projektet Medborgarengagemang som plattform för minskad plast i restavfallet.
BAKGRUND
Restavfallet från hushållen i Stockholm genererar 175.000 ton koldioxidutsläpp vid förbränning. Om hushållen skulle sortera ut alla plastförpackningar skulle utsläppen minska med 60 procent, 105 000 ton per år, vilket skulle ha en betydande positiv effekt på miljön. Men vad krävs för att åstadkomma varaktig förändring?
MÅL OCH SYFTE
Projektets mål är att:

• Få en djupare förståelse för varför folk inte sopsorterar och vad som kan motivera till ökad sortering genom att kartlägga hushållens vanor.
• Minska mängden plast i restavfallet och öka återvinningen av plast.
• Skapa en metod för att spåra var avfallet kommer ifrån.
• Hitta sätt att motivera folk att sopsortera mer.
• Utveckla och sprida en plattform, app, som engagerar invånare och kan användas i andra områden.
GENOMFÖRANDE
Projektet kommer genomföra kartläggningar av avfallskedjans aktörers roller och ansvar, medborgarnas beteenden, fastighetsägares lösningar av och bekymmer med utrymmen för fraktionering av avfall. Projektet ska även ta fram olika typer av system för att spåra, mäta och kartlägga avfallets väg och mängden plast i restavfallet samt ta fram olika lösningar för att öka medborgarnas incitament att sortera avfallet.

För att uppnå varaktig förändring krävs förståelse för människors beteenden och de hinder och möjligheter som påverkar deras sorteringsvanor. Projektet har genomfört 24 intervjuer med olika aktörer inom avfallskedjan, varav 14 med hushåll, för att identifiera vad som skulle kunna göra det enklare och mer motiverande för hushållen att sortera rätt. Tre faktorer för beteendeförändring identifierades: förutsättningar, motivation och förebilder.

 

 

Med denna grund har projektet utvecklat lösningar som ska testas i Hammarby Sjöstad under 2024. En av dessa är en app, utvecklad av Envac och LocalLife, för att engagera hushållen och göra dem medvetna om sin sortering. Hushållen använder sina elektroniska blippar för att öppna sopsugen, och smarta läsare registrerar mängden avfall som slängs. Via appen kan hushållen följa hur många påsar restavfall respektive plastavfall de slängt varje månad och hur detta påverkar deras klimatavtryck. De kan också jämföra sig med grannarna och få information om vad som sorteras som restavfall respektive plastförpackningar.

Som komplement till appen kommer projektet, tillsammans med BRF-styrelsen, att ha en löpande dialog med boende och dela resultat som

• hur mycket bättre föreningen blivit på att sortera,
• hur mycket pengar som sparats och
• hur mycket koldioxidutsläppen minskat.

Detta ger hushållen kontinuerlig återkoppling och påminnelser om att deras insatser gör skillnad.
RESULTAT
Projektet förväntas ge en tydligare bild av vad som hindrar och underlättar för hushållen när det gäller att sortera avfall på rätt sätt och en bättre insikt i hur väl invånarna hanterar avfallssortering. Vi kommer även att få tillgång till teknik för avfallsspårning, vilket förväntas minska mängden plast i restavfallet, samt en modell för hur motivation för att sortera avfallet kan ökas.

Om projektet och de nya modellerna lyckas reducera plastmängden i restavfallet, finns det goda utsikter för att de kan användas i andra stadsdelar och områden.

100%

Projektperiod

jun 2022 - okt 2024

%

av koldioxidutsläppen

i Stockholms restavfall består av felsorterad plast

Projektinfo


Kategori Cirkulär ekonomi


ProjektnamnMedborgarengagemang som plattform för minskad plast i restavfallet


PartnersElectriCITY Innovation, Stockholm Exergi, Stockholm Vatten och Avfall, Envac, Locallife, Hållbara Reimersholme och Sjöstadens Västra Sopsug


Budget1.076.000 kr


FinansieringVinnova

Kontaktpersoner hos ElectriCITY

Josefin Danielsson

Kontakta mig

Richard Ljungberg

Kontakta mig

Intervjuer med hushåll

Fjorton hushåll har svarat på frågor om bland annat sorteringsvanor och hur sorteringsmöjligheterna är där man bor, för att få förståelse för vad som påverkar hushållens sorteringsbeteenden och möjligheter att sortera rätt. 

• 93 procent säger att de sorterar plastförpackningar. Men många tror att all plast förbränns och inte går att återvinna. Många är också osäkra på vad som räknas som plastförpackning.

• 43 procent säger att slänger all plast i plaståtervinningen (inte bara föpackningar).

• 100 procent slänger kladdiga förpackningar i restavfallet.

En slutsats är är att kunskap är viktigt, men att många av utmaningarna handlar om beteenden.
Vi kunde identifiera tre tydliga faktorer för beteendeförändring: Förutsättningar, Motivation och Förebilder. 

App motiverar

Ett av de verktyg som testas, i en bostadsrättsförening i Hammarby Sjöstad, är en app för att direkt engagera och göra hushållen mer medvetna om sin egen sortering. I appen kan hushållen bland annat se hur många påsar restavfall eller plast man har slängt varje månad och hur det påverkar det egna klimatavtrycket. 

• I appen går det att jämföra sig med grannarna. De boende kan se hur många kg per person genomsnittshushållet i föreningen slänger och hur det egna hushållet ligger till i förhållande till grannarna.

• I appen finns också information om hur man sorterar rätt, vad som sorteras som restavfall respektive plastförpackningar.

Hushållen använder sina elektroniska blippar som de vanligtvis använder för att komma in genom porten. När de blippar vid sopsugen för att öppna luckorna, registrerar smarta läsare hur mycket avfall varje hushåll slänger.

Presentation av projektet

Josefin Danielsson, projektledare på ElectriCITY Innovation, presenterade projektet ”Medborgarengagemang som plattform för minskad plast i restavfallet” på Naturvårdsverkets ”Plastbubbel” i januari 2024. Presentationen är 10 minuter lång.

Partners

Relaterade artiklar