Gratis taxi till Hammarby Sjöstad

 

Natten mot lördag, den 8 december, startar en gratis taxiservice mellan Gullmarsplan och Hammarby Sjöstad. Det är ett unikt projekt som innebär att en taxi trafikerar sträckan nattetid, varje fredag-lördag och lördag-söndag. Projektet är ett samarbete mellan Taxi Stockholm, Europeiska Motor/Toyota och ElectriCITY/Hammarby Sjöstad 2.0.

Testperioden är två månader, från 8 december till och med söndag 27 januari. Konkret innebär det att en taxibil åker fram och tillbaka, utan några speciella avgångstider och utan stopp på vägen, mellan kl. 01.30 och 04.30 varje helg, natten till lördag och söndag. En shuttletjänst, helt enkelt.

De fasta hållplatserna för taxin är torget vid Gullmarsplan och Sickla Kaj, utanför MAX-restaurangen, i Hammarby Sjöstad. En resa som tar cirka sju minuter enkel väg.

– Det här är tider då tvärbanan slutat gå och då många väljer att promenera från tunnelbanan via mörka och ensliga passager. Vi tror därför att en shuttletjänst kan vara ett bra alternativ för sjöstadsbor på väg hem i nattmörkret. Det här är en satsning som ligger i linje med vårt pågående projekt ”Snyggt och tryggt” som vi bedriver tillsammans med Sjöstadsföreningen i Hammarby Sjöstad, konstaterar Jörgen Lööf, vd på ElectriCITY.

Bilen är en Toyota Proace Verso, en större taxi med plats för sju passagerare. Den går på HVO-bränsle, det vill säga diesel som tillverkas till 100% av förnybara råvaror och som inte släpper ut ny koldioxid i atmosfären. En miljövänlig taxi med andra ord.

Testbilen kommer att förses med tydliga dekaler så att den är lätt att identifiera. Inledningsvis kommer det även att finnas en taxivärd på plats för att svara på frågor och vägleda allmänheten vid Gullmarsplan.

Om testet faller väl ut kan shuttletjänsten bli permanent. Prismodellen eller prissättningen för en permanent tjänst är inte fastställd, men det kommer definitivt att bli billigare än att ta en vanlig taxi. Snarare kommer det att vara jämförbar med priset för en enkel bussbiljett.

Läs mer på Taxi Stockholms hemsida