fbpx

Återbruka, återvinn och dela – i stället för att tillverka, köpa och slänga saker, behöver vi i en cirkulär ekonomi bruka prylarna så länge det går.

Cirkulera mera

Att ställa om från en linjär till en cirkulär ekonomi är avgörande för att nå klimatmålen. Men i dagsläget är Sveriges ekonomi endast till 3,4 procent cirkulär, visar The Circularity Gap Report, och det finns ingen anledning att tro att förhållandena i Hammarby Sjöstad i väsentlig grad avviker från snittet.

Målet med ElectriCITYs arbete med cirkulär ekonomi är att bidra till projekt kring att återbruka och återvinna produkter och resurser. Det innefattar bland annat projekt för att minska klimatavtrycket genom att sortera soporna på rätt sätt, köpa klimatsmart mat och minska matsvinnet och öka återbruk och delning av produkter samt att initiera urban odling med egen produktion av grönt i stadsdelen.

Sortera mera – och bättre

Det eldas mycket felsorterad plast i restavfallet i Stockholm – plast som till stor del hade kunnat återvinnas. Så varför är det så svårt att sortera rätt?

Det undersöker ElectriCITY Innovation tillsammans med bland andra Stockholm Exergi, Stockholm Vatten och Avfall, Envac, Locallife, Hållbara Reimersholme och Sjöstadens Västra Sopsug och Sjöstadens största bostadsrättsförening.

Medborgarengagemang som plattform för minskad plast i restavfallet

Ett projekt om plast – och sortering

Odla själv – i stan

Med egen produktion av grönt kan en stadsdel som Hammarby Sjöstad, med drygt 20.000 invånare, bli självförsörjande på en del grönsaker och frukter som kräver långa transporter. Det finns olika vägar att nå dit, till exempel:

• Allmänna odlingslådor
• Odling med spillvärme
• Hydroponisk odling i outnyttjade utrymmen i bostadsrättsföreningar och hyreshus

Tillsammans kan dessa åtgärder främja ett hållbart urbant ekosystem där lokal livsmedelsproduktion minskar beroendet av importerade varor, skapar hälsosammare matvanor och stärker samhällets motståndskraft mot externa försörjningsstörningar.

Klädbytardagar, matmarknad, inspiration och kunskap

Att ställa om, göra annorlunda, tänka återbruk i stället för nytt, dela med sig i stället för att slänga. Det kan låta lätt, men i realiteten är det svårare, vi är fast i gamla tankemönster och vanor. ElectriCITY jobbar tillsammans med boende, föreningar i stadsdelen och våra medlemmar för att erbjuda medborgarna i Hammarby Sjöstad en tillgänglig arena för medborgardrivna hållbarhetsfrågor. Vi startade i ikoniska GlashusEtt.

Delningsekonomin tar fart

Sharing Cities Sweden var ett nationellt program kring delningsekonomi. Stockholmsnoden, Sharing Cities Stockholm, handlade om samskapande med boende i Hammarby Sjöstad för att nå det lokala klimatmålet: Klimatneutrala Sjöstaden 2030 och samtidigt stärka tillit och gemenskap, hälsa och välbefinnande.

Det kom en pandemi emellan, men många av de åtgärder som testades kan tas till vara och byggas vidare på.

Läs mer!

The Circularity Gap Report Sweden är en djupanalys av hur Sverige konsumerar material, alltifrån livsmedel och konsumtionsvaror till bostäder och mobilitet. Rapporten visar att Sveriges ekonomi i stor utsträckning är linjär. Analysen har gjorts av RISE och Circle Economy på uppdrag av det strategiska innovationsprogrammet RE:Source.

Relaterade artiklar

Relaterade projekt