Reschool
RESCHOOL är ett EU-finansierat innovationsprojekt med 16 partners från 7 olika länder som siktar på att främja skapandet av lokala energigemenskaper på den europeiska marknaden och underlätta för medborgare att engagera sig genom förbättrad teknik och klimatsmarta tjänster.
Energiproduktionen och energiförbrukningen svarar för över 75 procent av EU:s växthusgasutsläpp. För att nå de hållbarhetsmål som man kommit överens om i EU:s gröna giv måste det ske en övergång till ren energi genom att öka användningen av förnybara källor och effektivisera energianvändningen.
EU ser energigemenskaper som en viktig del i energiomställningen för att skapa engagemang kring energifrågan hos medborgare och samtidigt generera miljömässiga, ekonomiska och sociala samhällsfördelar. I RESCHOOL ingår fyra pilotprojekt i fyra länder där man man kommer att utforska hur energigemenskaper kan fungera under olika omständigheter. En av piloterna leds av ElectriCITY Innovation och ligger i Hammarby Sjöstad i Stockholm, de övriga piloterna finns i Girona, Amsterdam och Aten/Rafina.
Projektet som pågår under 3,5 år fokuserar på både tekniska och beteendemässiga aspekter av energigemenskaper. Ambitionen är att engagera medborgare i energifrågor genom att arbeta tillsammans för att skapa miljömässiga, ekonomiska och sociala fördelar.
Projektperiod
jan 2023 - jun 2026
av EUs växthusgasutsläpp
kommer från energisektorn
Projektinfo
Kategori Energi
ProjektnamnReschool (Strategies and tOOls for Incentivization and management of flexibility in Energy Communities with distributed Resources)
PlatsHammarby Sjöstad
PartnersUniversity of Girona, RISE, ElectriCITY Innovation, Locallife m fl, se längst ner på sidan
FinansiärerEU-kommisionen
Total budgetca 6 milj Euro, ca 70 milj kr
ElectriCITYs budget4,4 milj kr
ProjektkoordinatorUniversity of Girona
Projektansvarig ElectriCITYJörgen Lööf, CEO
Kontaktpersoner hos ElectriCITY
Pilotprojekt i
Hammarby Sjöstad
Den svenska piloten utgörs av Energigemenskap Hammarby Sjöstad och leds av ElectriCITY Innovation. Energigemenskapen ska engagera medborgare i energiomställningen, producera mer förnybar, dela och lagra energi, och i så stor utsträckning som möjligt, ytterligare effektivisera och minska den totala energiförbrukningen, reducera effektuttaget samt minska energikostnader. Målet är att skapa en modell för energigemenskaper som kan spridas till andra områden i Sverige och utomlands.
Energigemenskapen i siffror:
- 10 bostadsrättsföreningar
- cirka 1.000 lägenheter
- 427 laddpunkter för elbilar
- 280 kWp (kilowatt peak, toppeffekten hos en solpanel eller solcellsanläggning)
App gör det enkelt
I pilotprojektet i Hammarby Sjöstad utvecklas en plattform, en app, av LocalLife som ska användas av energigemenskapen. Appen ska på ett enkelt och åskådligt sätt göra det möjligt för medlemmarna i energigemenskapen att övervaka och jämföra energidata mellan de olika fastigheterna.
Ett exempel på funktion är att varje medlem kunna se sin energiförbrukning och jämföra över tid. Man kan också titta närmare på de andra medlemmarna i energigemenskapen, och se hur deras förbrukning skiljer sig från ens egen. Att man kan jämföra sig med varandra gör det enklare att fråga om råd och instruktioner för hur man kan optimera energianvändningen och minska det gemensamma effektuttaget.
Ett mål är att appen ska underlätta för medlemmarna i energigemenskapen att göra en ”energiklassresa” tillsammans, det vill säga uppnå högre klassifikation i energideklarationen.
Om piloten i
Hammarby Sjöstad
Pilotprojektet i Hammarby Sjöstad presenteras av RESCHOOL i en video för internationell publik.
Partners
Relaterade artiklar
Relaterade projekt
Mikronät i Hammarby Sjöstad
Projektperiod
okt 2021 - dec 2024
Kontaktpersoner
Lasagne
Projektperiod
maj 2022 - mar 2025