Om alla plastförpackningar i Stockholms hushåll sorteras rätt, kan stockholmarna minska koldioxidutsläppen med 40 000 ton per år. Det motsvarar hälften av de fossila utsläpp som kommer från våra hushållssopor. Nu visar ett nyskapande projekt i Hammarby Sjöstad hur det kan bli verklighet.
– Vi behöver göra det enklare och mer motiverande att sortera rätt. Om vi samtidigt ger hushållen tydlig återkoppling på att deras insats faktiskt gör skillnad, kan vi åstadkomma en betydande effekt, säger Josefin Danielsson, projektledare, ElectriCITY Innovation i Hammarby Sjöstad.
Boende i bostadsrättsföreningen The Village i Hammarby Sjöstad har deltagit i ett test för att förbättra plastsorteringen. Med hjälp av appen Envac ReFlow fick de direkt återkoppling på sitt sorteringsbeteende och kunde jämföra sina resultat med grannarna. Tävlingar, tydlig information och konkreta tips gav snabbt resultat. Sorteringen blev mätbart bättre och förändringen höll i sig över tid.
Projektet är ett samarbete mellan ElectriCITY Innovation, Stockholm Exergi, Stockholm Vatten och Avfall (SVOA), Envac, LocalLife, Hållbara Reimersholme och Sjöstadens Västra Sopsug Samfällighetsförening.
Tävlingar, information och digital återkoppling gav resultat
För att uppmuntra bättre sortering testades olika motivationsfaktorer. Två tävlingar genomfördes där hushållen kunde vinna priser baserat på hur väl de sorterade sitt plastavfall.
Utöver tävlingarna fick hushållen regelbunden återkoppling via appen, där de kunde följa sin egen sorteringsstatistik och jämföra sig med andra boende. Genom appen och löpande mejlutskick fick de också praktiska sorteringstips och information om hur deras insatser bidrar till minskad klimatpåverkan.
Resultaten visar att:
• Hushållen ökade sin plastsortering med upp till 44 procent under kampanjperioderna.
• Beteendeförändringen höll i sig även efter att kampanjerna avslutats, med en förbättring på cirka 20 procent jämfört med innan projektet startade.
• Tydliggörande av kopplingen mellan sorteringen av plastavfallet, energisystemet och koldioxidutsläppen ökar hushållens motivation att sortera rätt.
Nästa steg – spridning till fler områden
Efter det lyckade testet i Hammarby Sjöstad kommer metoden att testas vidare. Stockholm Vatten och Avfall har drivit ett liknande projekt i Norra Djurgårdsstaden och resultaten från båda projekten visar tydligt att vidare implementation under 2025 är motiverat.
– Projektet är ett lysande exempel på vad som händer när alla i kedjan samarbetar. Att öka plastsorteringen är avgörande för att nå våra miljömål, och vi ser fram emot att bygga vidare på detta goda initiativ. Det här sättet att samverka på ger verkligen resultat, säger Lars-Olov Andersson, ansvarig sopsugar, Stockholm Vatten och Avfall
Sjöstadens Västra Sopsug Samfällighetsförening undersöker också möjligheten att införa en ny avfallstaxa. Den skulle baseras på mängden avfall varje fastighet faktiskt genererar – i stället för dagens schablonavgift – och ge ytterligare incitament att sortera rätt.
Kontaktperson:
Josefin Danielsson, projektledare