Lagom varmt?
Målet med projektet DigiCityClimate är att stödja Stockholms stad i att uppnå sina klimat- och hållbarhetsmål. I det ingår att utveckla teknik som hjälper medborgarna att ta kontroll över sin egen energiomställning och sitt hållbarhetsarbete – att låta dem övervaka och kontrollera sin egen energi- och klimatpåverkan.
Detta görs genom att bygga upp och implementera en digital plattform, DigiCityClimate, som skapar unika möjligheter för forskare, stadens förvaltningar, medborgare och medborgarorganisationer att interagera effektivt och att identifiera och investera i lokala lösningar för energieffektivisering och ekonomisk nytta. Den digitala plattformen, ska också vara ett verktyg för stadens förvaltningar som ger möjlighet till högre effektivitet, direkt tillgång till medborgarkommunikation och uppföljningsverktyg för att följa upp klimat- och hållbarhetsmål.
PROJEKTETS TRE SPÅR
• Utveckla en AI-driven energirådgivare, en chatbot, för att stödja medborgare med råd om klimateffektiva energiinvesteringar.
• Förse staden med klimatmodeller och data för att stödja stadsplanering för ett hållbart mikroklimat.
• Utveckla ett digitalt kontrollrum för att ge bland annat bostadsrättsföreningar ökad transparens och möjlighet att styra byggnadens energianvändning.
Projektet som är ett samarbete mellan KTH, Stockholm stad och ElectriCITY Innovation är finansierat av ICLEI Action Fund genom bidrag från Google.org. Hammarby Sjöstad, som är en del av Stockholm Green Innovation District, används som testbädd i projektet.
Projektmöte för DigiCityClimate hos ElectriCITY Innovation i Hammarby Sjöstad, med deltagare från KTH, Stockholms stad, ElectriCITY Innovation och ICLEI Action Fund. Foto: Lennart Backlund.
Projektperiod
maj 2023 - maj 2025
Projektinfo
Kategorier Energi, Digitalisering
ProjektnamnDigiCityClimate
FinansiärICLEI Action Fund genom bidrag från Google.org
BudgetTotalt: En miljon Euro
PartnersKTH, ElectriCITY, Stockholm stad
KoordinatorKTH
Projektansvarig ElectriCITYJörgen Lööf, CEO
Kontaktpersoner hos ElectriCITY
AI-driven energirådgivare
Stockholmarna ska få hjälp att spara energi med en AI-driven chatbot som utvecklas som en del av projektet DigiCityClimate. Chatboten ska underlätta för både boende och fastighetsägare att minska sin energiförbrukning och sänka sina elkostnader.
Förhoppningen är att chatboten ska hjälpa boende med sin energianvändning. Dessutom ska fastighetsägare, som till exempel bostadsrättsföreningar, få hjälp att få koll på driften av sina fastigheter och underlätta för Stockholms stad att stötta med energirådgivning.
I projektet bygger forskarna på KTH en digital plattform och samlar in data från fastigheter och boende. Genom den data som samlas in ska chatboten kunna ge konkreta råd till stockholmarna och bostadsrättsföreningar kring deras energianvändning och hur de på bästa sätt kan minska sin förbrukning.
Om chatboten fungerar som planerat, kan den bidra till att fler stockholmare får tillgång till effektiv energirådgivning.
Mäta värme
Hur påverkar stadens träd och grönska klimatet inomhus? Det undersöker en forskargrupp vid KTH.
Det unika med forskningsprojektet är att det kombinerar olika typer av mätningar av temperaturen för att skapa en bild av hur träd och grönska påverkar temperatur och upplevd värme både utomhus och inomhus. I Hammarby Sjöstad har ett antal sopbilar, och fraktcyklar, att åkt omkring med scanners som mäter temperaturen på olika ytor i området. Samtidigt har de som bor och arbetar i området medverkat genom att svara på en enkät kring hur de upplever värmen inomhus. Resultaten kommer att ge ökade kunskaper om stadens mikroklimat, vilka områden som värms upp mer än andra och koppla det till stadens grönska och bebyggelsens utformning. Resultat som staden kan använda när nya bostäder ska utvecklas och befintliga områden utvecklas.
Digitalt kontrollrum
Inom DigiCityClimate utvecklas också ett digitalt kontrollrum, en innovativ lösning som utformas för att ge bostadsrättsföreningar och andra slutanvändare verktyg att bättre övervaka och kontrollera energiförbrukningen i sina fastigheter. Kontrollrummet samlar in data från elmätare, värmeanläggningar, laddningsstationer för elbilar, och andra energikällor. Genom att samla in både historisk och realtidsdata från olika energikällor blir det möjligt att skapa en mer effektiv och miljövänlig drift av byggnader.
Projektet är särskilt relevant i områden som Hammarby Sjöstad där det finns ett starkt fokus på hållbarhet och innovativa energilösningar. Genom samarbeten med lokala energileverantörer kan data redan idag samlas in och användas för att skapa denna digitala plattform. För bostadsrättsföreningar innebär detta att de får en direkt möjlighet att bidra till Stockholms klimatmål samtidigt som de kan optimera sina egna energikostnader.
Samverkan med andra projekt
Det digitala kontrollrummet utvecklas i samverkan med flera andra av ElectriCITYs pojekt.
Systemförändring med lokalt delad energi