Korvgrillning och plastsortering

 

Hossein Shahrokni, Locallife och Josefin Dahlstrand, ElectriCITY, i samtal med en av dagens innovatörer.

 

ElectriCITY var på plats när Sjöstadens största brf, The Village, hade sin gårdsdag. Och det handlade, förutom om att rensa gården och grilla korv, mycket om plast.

Att minska på andelen plast i hushållens restavfall gör skillnad för klimatet. Men vad krävs för att vi ska bli bättre på att sortera? Den frågan arbetar ElectriCITY med i ett projekt där de boende i The Village får testa en app som registrerar mängden avfall som slängs. Via appen kan hushållen följa hur många påsar restavfall respektive plastavfall de slängt varje månad och hur detta påverkar deras klimatavtryck. De kan också jämföra sig med grannarna och få information om vad som sorteras som restavfall respektive plastförpackningar.

Hittills har omkring en fjärdedel av hushållen laddat ner och börjat använda appen. Förutom att ha koll på sin egen sortering kan man också jämföra sig med grannarna. Och just jämförelserna, både över hur den egna sorteringen utvecklar sig över tid och hur man ligger till gentemot grannarna var funktioner som uppskattades. Att en ökad grad av sortering i förlängningen kan innebära lägre kostnader för sophanteringen i fastigheten var det inte många som hade reflekterat över och en framtida funktion i appen skulle kunna vara just att också visa på ekonomiska vinster.

Rädda fiskarna från plasten
Samtidig som de vuxna diskuterade sortering, appar och klimatpåverkan löste barnen problemet med hur man ska minska på plasten i haven för att rädda fiskarna.

Uppgiften var att göra en teckning av sin lösning. Och det var inget barn som behövde ens två minuter betänketid. Innovationsförmågan var imponerande och dagen resulterade i ett 20-tal teckningar med smarta lösningar.

Medverkande i plastsprojektet: ElectriCITY Innovation, Stockholm Exergi, Stockholm Vatten och Avfall, Envac, LocalLife, Hållbara Reimersholme och Sjöstadens Västra sopsug.