ElectriCITY i stort projekt för nya energilösningar
ElectriCITY Innovation har tillsammans med ett antal samarbetspartners fått bidrag från Energimyndigheten för att genomföra ett omfattande projekt med flexibel energi. Projektet ska utveckla effektiva lösningar för mätning, lagring och delning av lokal energi i så kallade energigemenskaper och på en flexibilitetsmarknad. I detta ingår också att ta fram affärsmässiga och juridiska modeller som kan göra systemen lönsamma.
– I Hammarby Sjöstad har vi under flera år jobbat med energieffektiviseringar tillsammans med Sjöstadsföreningen. Vi har hållit energimöten för de boende och många bostadsrättföreningar har gjort betydande investeringar i förnybar energi. Det har resulterat i stora energi- och kostnadsbesparingar. Genom det här projektet kan vi ta nästa steg och testa produktion av förnybar energi i mikronät som möjliggör lagring och delning av energi mellan fastigheterna, säger Jörgen Lööf på ElectriCITY Innovation.
Energimarknaden står inför många framtida utmaningar. Att bygga robusta, resurseffektiva och förnybara energisystem kräver nya innovationer – och stora investeringar. Det här projektet ska framför allt studera lösningar inom så kallade energigemenskaper (EG) som bygger på ett ökat samspel mellan prosumenter, konsumenter och övriga aktörer i energisystemet. Energigemenskaperna ska ha system för lastbalansering av el, delning av energi mellan fastigheter, lokala batterilösningar för lagring samt produktion av förnybar energi, exempelvis solceller. Åtgärder som kan ge energibesparingar på upp till 30 procent.
En betydande part i projektet är det kommunala bolaget Örebro Bostäder (ÖBO) som sedan flera år tillbaka utvecklat ett system för fastighetsautomation, vilket innebär att fastigheterna är kopplade både med varandra och mot kommunens el- och värmeverk. Systemet har gett mycket stora energibesparingar.
ÖBO:s system och erfarenheter är betydande kunskaper som inte bara kommer att vara värdefulla för projektet, utan som också kan kopieras för användning över hela landet.
– Det är ett förhållandevis billigt och effektivt system där man använder existerande elnät och adderar lokalt förnybar energi. En lösning som kan vara ekonomiskt lönsam för de flertalet fastighetsägarna i landet, kommenterar Jörgen Lööf.
Inom projektet bildas två energigemenskaper, varav ett är ett nybyggt bostadsområde i Örebro och det andra är Hammarby Sjöstad. På så sätt omfattar projektet både nybyggnad och befintlig bebyggelse.
Förutom de rent tekniska systemlösningarna ska projektet även se över riktlinjer för upphandlingar och regelverk så att lönsamma affärsplaner kan skapas för framtidens energigemenskaper i Sverige.
– Målet är att projektet ska bidra till att göra Sverige internationellt ledande inom innovativa energitjänster och möjliggöra energiomställningar inom ny- och befintlig bebyggelse, säger Monica Axell, ordförande i ElectriCITY Innovation och forsknings- och affärsutvecklare på RISE
Projektet är ett samarbete mellan ett flertal partners, bland andra Kungliga Tekniska högskolan (KTH) och det statliga forskningsinstitutet RISE som fungerar som koordinator. ElectriCITY Innovation kommer att vara delprojektägare för att genomföra testbäddar av mikronät i Hammarby Sjöstad. Övriga projektpartners är Örebro kommun, Ellevio, Enstar, Ferroamp, KTC, Siemens, E.On, Power2U och Sjöstadsföreningen.
Den totala budgeten beräknas till drygt 58 miljoner kronor, varav knappt hälften finansieras via Energimyndigheten. Projekttiden är fyra år. Läs mer på RISE:s hemsida.