Stort intresse för solceller i Hammarby Sjöstad

Intresset för solceller är stort bland bostadsrättsföreningarna i Hammarby Sjöstad. När ElectriCITY Innovation igår höll möte om gruppupphandlingar av solceller deltog 13 föreningar. Att sätta upp solceller är en lönsam investering som sänker energikostnaden, samtidigt som det bidrar till en bättre miljö.

– Elen är 100 procent “grön” och investeringen bidrar till att värdet på fastigheterna ökar, både tack vare lägre energikostnader samt en mer hållbar profil, säger Josefin Danielsson på ElectriCITY Innovation.

Den fasta elnätsavgiften i Stockholm har gått upp med över 7 procent det senaste året och allt pekar på att elpriset kommer att gå upp ytterligare. Med hjälp av egenproducerad el från solceller kan dessa löpande kostnader i form av elnätsavgifter, skatt och moms minskas.

De senaste åren har allt fler bostadsrättsföreningar i Sjöstan satsat på förnybar energi. Bara under förra året gick sju bostadsrättsföreningar ihop för att göra en gemensam upphandling av solceller. Upphandlingen genomfördes i samarbete med ElectriCITY, Sjöstadsföreningen, energiexperten Willy Ociansson och entreprenören Solkompaniet. De deltagande föreningarna var Brf Båtklubben, Henriksdalskajen, Redaren, Sickla Kanal, Sjöportalen, Sundet och Älven.

Det var mycket lyckade projekt med en installerad effekt på över 340 kW och genom den gemensamma upphandlingen gavs rejäla volymrabatter, både på utrustning och inmonteringar. Vid gårdagens möte bjöd ElectriCITY in till en ny omgång av gemensam solcellsupphandling och det var många föreningar som var intresserade av att teckna en avsiktsförklaring som innebär att man gör en takinventering för att utreda förutsättningarna för att sätta upp solceller. Inventeringarna kommer att genomföras under april månad.

– Det finns tid för fler föreningar att ansluta sig. Avsiktsförklaringen ska vara oss tillhanda senast 12 april. Nästa steg blir att ta fram ett offertförslag till de föreningar som intresserade, berättar Josefin Danielsson.

Är du eller din förening intresserad av att delta i en gemensam upphandling, kontakta Josefin på josefin.danielsson@electricitystockholm.se.