Återvinning, klimatsmart mat, hållbarhet och klimatengagemang har stått i fokus under två fredagar i november och december när ElectriCITY flyttade in i GlashusEtt i Hammarby Sjöstad. Närmare tvåhundra Sjöstadsbor passade på att besöka eventen ”Grön Fredag”.

– Det bästa med de Gröna Fredagarna har varit att vi nått ut till många Sjöstadsbor och fått bekräftat att det finns ett stort intresse av fördjupad kunskap för miljöfrågor inom flera områden. Att GlashusEtt återigen blir en mötesplats och börjar spira med energi gladde dessutom många besökare, säger Louise Lööf, projektledare ElectriCITY

GlashusEtt är ett närmast ikoniskt hus i Hammarby Sjöstad. Under tjugo år har det fungerat som miljöinformationscentrum och välkomnat både Sjöstadsbor och internationella besökare. Efter att ha stått tomt i snart ett år får huset nu ett nytt liv och framtidsvisionen när ElectriCITY i Hammarby Sjöstad kliver in i GlashusEtt är att det ska utvecklas till ett medborgadrivet hus för hållbarhet.

Under de två första eventen ”Gröna Fredag” fick besökarna bland mycket annat provsmaka på plockmat gjord på rester, tillverka klimatsmarta julklappar, och se utställningar av både kreativa scrapartkonstverk av elever på Lugnets skola och unika scenkläder som kostymören Nina Sandström tillverkat av tillvarataget material, som Rökrocken gjord till ”Isac Jacobi” i Fanny och Alexander. Sydd av tyglappar från gamla plagg som satts ihop med brodyr och stygn till en makalös färgprakt.

–  Många besökare var intresserade av matfrågan, alltifrån hur vi sorterar bort mat i butikerna till allt vi slänger i form av matrester. Cina Risberg som inspirerade med roliga och oväntade smakprover lagad av rester och Farmys som bjöd på smakrika örter visade att det går att tillaga delikatesser på sina egna rester. Det var även ett roligt inslag med fiskdammen där man kunde fiska upp produkter med kortdatum som våra närliggande matbutiker skänkt. Det ledde till viktiga samtal om hur vårt eget köpbeteende påverkar livsmedelshandlarnas matsvinn, säger Louise Lööf.

Under den andra fredagen samlades det också in leksaker och kläder som via Klara Kyrkas försorg delas ut som julklappar till de som behöver extra hjälp för att få ihop det. Och det var många julklappssäckar som fylldes av de saker som Sjöstadsborna ville skänka för att sprida julglädje till andra.

En vår med hållbarhet på schemat
ElectriCITY förfogar under våren över ganska många timmar per vecka i GlashusEtt under våren 2023 och meningen är att fylla de timmarna med aktiviteter kring hållbarhet. Det kan vara studiecirklar, föreläsningar, workshops, marknader och andra event. Bara fantasin sätter gränser.

Det övergripande temat är cirkulär ekonomi, hållbarhet och hur vi kan leva så klimatsmart som möjligt. Det kan till exempel handla om att äta och shoppa klimatsmart, hur vi tar till vara på det vi har; lagar, lappar och byter varor. Men framför allt handlar det om kunskap och att dela med oss av de vi kan till andra och att lära oss tillsammans om det vi inte kan. Och besökarna under de två första fredagarna kom besökarna med många förslag på ämnen de ville lära sig mer om, som exempelvis att städa miljösmart, ta vara på matrester och mer om historien kring Hammarby Sjöstad som en klimatneutral stadsdel.